Суспільство

Старовинна страва з Чернігівщини рекомендована світовим атласом смаків

Атлас смаків світу (Tasteatlas) створив рейтинг найкращих кухонь світу за підсумками 2022 року. Усього в рейтингу – 95 позицій. До першої п’ятірки увійшли італійська, грецька, іспанська, японська й індійська кухні. Українська посіла 41-ше місце. У списку найкращих українських страв (які рекомендують скуштувати туристові) – борщ, вареники, паска, кутя, котлета по-київськи, пампушки, банош, коливо тощо. Загалом 28 страв, серед яких і чернігівська калатуша.

Калатуша — традиційний суп українського Полісся. Його готують із грибів, риби (наприклад, коропа), борошна, вершкового масла, олії, смажених овочів (буряк, морква, селера, помідори, цибуля) і додають багато спецій та зелені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 80 безкоштовних велопарковок і 4 велостанції незабаром встановлять у Чернігові

Як приготувати калатушу?

Спочатку в духовці запікають овочі (моркву, селеру, цибулю, буряк, помідори), ріжуть шматками коропа та змішують із грибами, лавровим листям, кропом, петрушкою, духмяним перцем. Із суміші варять бульйон, який потім проціджують через сито.

У бульйон разом із обсмаженими овочами додають суміш борошна та масла. Моркву та селеру пасерують, а потім змішують із бульйоном, щоб отримати густий суп, який подають з грибами та шматочками риби зверху.

Також серед рекомендованих Атласом смаків опинилися ще дві страви, які мають стосунок до Чернігівщини — деруни та буряковий квас.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: TasteAtlas

Ще статті по темі

Back to top button