Суспільство

Стирається обличчя старого Чернігова: від будинку Полторацьких залишилися тільки спогади (Фото)

Чернігів – особливе історичне місто, де цікавинки можна знайти на кожному кроці. Однією з них є, а правильніше сказати, що був, будинок Полторацьких, який тривалий час стояв поблизу колишнього готелю «Градецький». Будинок пережив обидві світові війни, жовтневий переворот, був свідком становлення незалежної української держави. Щоправда, надалі цей об’єкт залишиться лише у спогадах, бо навіть на момент виходу статті його може взагалі не бути…

Будиночок Полторацьких не є пам’яткою архітектури ні державного, ні місцевого значення і ніколи нею не був. Натомість він тривалий час був обличчям старого Чернігова, що продовжує стиратися.

«Чернігів сторічної давнини дуже відрізняється від сучасного. Зокрема, тоді він був невеликим містом із чисельністю населення до 35 тисяч жителів. І якраз будиночок Полторацьких розташовувався на північній міській околиці на тодішній вулиці Шосейній.

Це був типовий будинок, який могли дозволити собі люди середнього достатку, можливо, навіть трішки вищого за середній.

Маю дані, що по місту на початку ХХ сторіччя представникам родини Полторацьких (не одній сім’ї) належали чотири будинки. Вони розташовувалися на вулиці Богоявленській, Троїцькій, уже згаданій Шосейній і Сіверянській», – розповідає кандидат історичних наук Максим Блакитний.

За його словами, будинком на Шосейній володів лікар Павло Петрович Полторацький.

А побудований той будинок у 1878 році.

«Але очевидно, що його перебудовували. Бо помітно, де цегла стара, а де новіша. Загалом його будували як дерев’яний. До того ж, це була садиба з господарськими приміщеннями, сараями, садом і городом. Зрозуміло, що поступово господарські будівлі й город зникли. А в будинку до 1961 р. жили три династії лікарів Полторацьких. Але те, що дійшло до наших днів, уже дещо видозмінено і перебудовано. Зазнав деяких змін і фасад будинку», – повідомив історик.

Упродовж майже 30 останніх років будинок стояв пусткою і поволі руйнувався, за ним ніхто не доглядав і не виживав жодних заходів, щоб запобігти його занепаду. Щоправда, імовірно, на початку 2000-х дах перекрили сучасним металопрофілем. Але дім продовжував пустувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтери врятували історичні двері будинку Полторацьких у Чернігові (Фото)

Тож цьому будинку не пощастило, як, скажімо, історичному будинку, в якому нині функціонує ресторан «Хряк». Якби за будинком Полторацьких був догляд, то ймовірно, у нього склалася б інша доля…

«Такі будиночки – це обличчя старого Чернігова, яке зазвичай приваблює туристів, зокрема, з інших міст України і не тільки. Можна було б зробити екскурсійний маршрут такими чернігівськими забудовами, бо без них насправді втрачається міський колорит.

У районі «Градецького» таких старих будинків уже немає. Щоправда, трішки подалі вулиці Котляревського є вулички, які були до 1917 року. Очевидно, там є стара забудова, але не така, як будинок Полторацьких», – сказав Максим Блакитний.

Історик каже, що сьогодні зранку проходив повз будиночок, то від нього ще дещо залишилося. Але схоже, що ненадовго…

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото Максим Блакитний

Ще статті по темі

Back to top button