Суспільство

Столітній вітряк на Сосниччині отримав друге життя (Фото)

У селі Купчичі відремонтували вітряк, побудований ще у 1917 році. Як розповів голова Змітневської сільської ради Дмитро Іващик, на чиєму балансі зараз знаходиться млин, за свою столітню історію споруда неодноразово опинялася на межі руйнування. Так, під час Другої світової він обгорів, але вдалося його відновити. Потім, у 90-х роках, за відбудову вітряка взявся тодішній голова колгоспу, та через погану якість деревини вітряк знову почав псуватися.

«Тоді і зруб переробляли, і перекривали заново все, міняли крила, на які поставили металеві труби. Але вже все це стало непридатним, і ми вирішили зберегти стародавній млин. Ми відновили крила, обробили відпрацьованим мастилом й обшалювали, щоб млин іще простояв не один рік. Намагалися повністю зберегти його історичний вигляд», — каже Дмитро Степанович.

У сільській раді кажуть, що стародавнім вітряком часто цікавляться приїжджі, а на його тлі фотографуються під час весіль. Саме тому виникла ідея впорядкувати ще й прилеглу територію біля млина та зробити це місце туристично привабливим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині відновили ще одну криницю

«Там рів вимило, плануємо його засипати. Випиляти кущі, спланувати майданчик. У перспективі огородити це все плетінню. Також хочемо облаштувати територію, де могли би паркуватися автобуси та машини, щоб було місце, де їм розвернутися», – зазначив сільський голова.

Механізм вітряка залишився тим же, що й у часи будівництва. Наразі його треба підремонтувати та налагодити, оскільки деталі з часом протерлися. Використовувати споруду за початковим призначенням не планують, механізм відновлять для того, аби кожен охочий зміг побачити, як саме працював млин багато років тому.

«Ми всередину заходили, побачили, що там і всі ті жолобки є, і бункери, тільки коли зруб переробляли, то все познімали, воно там так і залишилось. Треба його поставити на місця. Відрегулювати зачеплення, яким передається рух від крил до самого каменя. Все треба запустити та перевірити, а потім можна вже показувати людям, як наші діди борошно мололи», – сказав Дмитро Степанович.

Інформації про того, хто звів вітряк, небагато. Відомо тільки, що це був заможний житель села на прізвище Стрижак, якого після Жовтневої революції заслали до Сибіру і слід чоловіка пропав. А жителі Купчичів ще багато років користувалися млином. Та попри свою унікальність і поважний вік, споруда ще не має статусу історичної пам’ятки. Тому наразі сільська рада розробляє документацію для Департаменту культури Чернігівської ОДА, щодо реєстрації вітряка як пам’ятки селянського побуту. Після чого його можна буде додати до туристичного маршруту області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Братську могилу відновили у Михайло-Коцюбинському

Окрім цього, серед планів сільського голови – забрати в комунальну власність занедбану дерев’яну хатину на околиці села, а на її базі зробити краєзнавчий музей, який облаштують у старовинному стилі так, щоб хата нагадувала будинок мірошника.

«Це плани, але недалекі. Ми хочемо накрити її очеретом, зробити навколо плетінь, у дворі розмістимо вулик. Всередину поставимо ночви для тіста, діжку для закваски, лопату, якою хліб у піч колись ставили. А вікна зробити округлими, як у шевченківській хаті. Це буде частиною туристичного об’єкта», – поділився планами Дмитро Іващик.

Загалом на реконструкцію вітряка уже витратили 25 тисяч гривень, 10 із них надала сільська рада, а решту залучали звідусіль. Загалом на відновлення млина та прилеглої території потрібно 38 тисяч гривень.

Навесні роботи з благоустрою майбутнього туристичного об’єкта планують відновити. Стіни млина повторно оброблять мастилом, щоб туди не потрапляла волога, а шашіль не точив деревину.

 Ольга Лазун

Фото з сайту Товариство «Чернігівське земляцтво» в Києві

Ще статті по темі

Back to top button