Суспільство

Борис Приходько: «Ухвалений закон про Е-резидентство дозволить іноземцям відкрити свій бізнес в Україні»

Е-резидентство дозволить залучити додаткові кошти у вигляді податків в державний бюджет. Мешканці інших країн зможуть буквально в декілька кліків оформити бізнес в Україні та працювати віддалено.

Так вважає засновник Благодійного фонду «РАЗОМ» Борис Приходько.

«Парламент ухвалив законопроєкт № 5270 про Е-резидентство. При розробці документа брали за приклад Естонію, де такий механізм успішно використовують. Наразі в країні статус електронного резидента отримали понад 100 тис. іноземців. Це значні кошти для бюджету невеликої країни на березі Балтійського моря та приклад для наслідування. Закон передбачає в Україні для Е-резидентів можливість стати ФОПом, сплачувати 5% податку від доходу, дистанційно управляти банківськими рахунками, верифікувати документи за допомогою електронного підпису. Це можна зробити швидко, без традиційної бюрократичної процедури, на сайті чи в за стосунку «Дія», — розповідаю Борис Приходько.

За його словами, процедура оформлення бізнесу максимально спрощена, що дозволить залучити іноземних підприємців. 

Борис Приходько: Е-резидентство дозволить знайти додаткові кошти у вигляді податків в державний бюджет

«Верховна Рада для Е-резидентів значно спростила процедуру реєстрації та ведення бізнесу, відмовившись від паперів та бюрократичних послуг чиновників. Заявку можна буде подати чи на відповідному сайті, чи у застосунку «Дія», пройти ідентифікацію у дипломатичній установі за кордоном, отримати електронний Дія.Підпис, знову ж таки через дію зареєструватись, як ФОП 3-ї групи та відкрити рахунок в банку. В цей час Міністерство цифрової трансформації займається підготовкою технічної бази Е-резидентства – безпосередньо розробляють сайт та розділ за стосунку «Дія». Сьогодні багато людей у світі хочуть підтримати нашу країну. Один зі шляхів – це реєстрація бізнесу в наші країні, що дозволить профінансувати економіку країни, що воює, сплативши податки. За даними Міністерства цифрової трансформації, Е-резиденством в Україні цікавляться працівники інтернет-маркетингу та продажів (21%), програмісти (20%), вебдизайнери (14%) та прожект-менеджери (11%). Це представники професій з високим рівнем заробітної плати. Тому наша країна зацікавлена в тому, щоб вони реєстрували та вели бізнес в Україні», — пояснює засновник Благодійного фонду «РАЗОМ».

Е-резидентство дозволить знайти додаткові кошти у вигляді податків в державний бюджет

Він вважає, що такий механізм, як показує приклад Естонії, дозволить наповнити бюджет нашої країни під час війни.

«Наші війська мають значні успіхи на фронті. Щоб ЗСУ стабільно фінансувались, потрібно підтримати економіку нашої країни під час воєнного стану. Е-резидентство дозволить знайти додаткові кошти у вигляді податків в державний бюджет. Мешканці інших країн зможуть буквально в декілька кліків оформити бізнес в Україні та працювати віддалено. У мовах війни важливо працювати над новими проєктами в напрямку диджиталізації, будувати, як каже Президент Володимир Зеленський, цифрову державу. Водночас передбачені запобіжники: закон не дозволить стати Е-резидентом громадянину країни, яка продовжує воювати з Україною, щодня вбивати наших громадян. У документі встановлюються обмеження громадян росії, тих, хто внесений у «чорний список» Міжнародної групи з протидії відмивання грошей та осіб, які мають в Україні дохід, крім пасивного», — підсумував Борис Приходько.

Ще статті по темі

Back to top button