Суспільство

В Острі на «ГречкаFest» розповіли, коли може подешевшати гречка

Минулої п’ятниці, 2 вересня, на території Остерської громади, що на Козелеччині, відбувся важливий захід – «ГречкаFest», який об’єднав український і міжнародний агробізнес, науково-дослідні установи, український політикум імісцеву владу. Мета форуму – обговорення проблем у сфері вирощування цієї культури, що, власне, спричинили її подорожчання. На заході був присутній Борис Приходько, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, який поділився власним баченням розвитку цієї сфери сільського господарства. 

Рівень виробництва гречаної крупи в Україні нині не задовольняє попиту населення та держави. Ціни на гречку, колись одну з найдешевших зернових культур на столах українців, нині б’ють рекорди – понад 100 грн за кілограм, що вже втричі дорожче за кілограм цукру. Гречка навіть стає в Україні імпортним делікатесом, адже забезпечити споживчі потреби населення в гречці Україна вже не може. До речі, торік до нас було ввезено 22 тисячі тонн, або понад чверть обсягів виробництва.

«Причина в тому, що за останні 10 років обсяги посівів гречки в Україні знизилися втричі – з 280 тисяч га до 85, а відтак маємо утричі менші валові збори гречки – із 280 тисяч тонн, або понад 6 кг на одну особу до менше як 100 тисяч тонн, або 2,3 кг урозрахунку на одну особу. Зниження площ під гречкою автоматично призвело до зростання рівня закупівельних цін на неї в Україні», – пояснив Сергій Громовий, виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки.

Народний депутат України Борис Приходько розповів, що торік за сприяння депутатського корпусу в Україні була запроваджена спеціальна програма державної підтримки виробників гречки –шляхом надання бюджетних субсидій із розрахунку на одиницю оброблюваних угідь, на яких вирощувалася така культура. Згідно з програмою, було передбачене виділення 5 тис. грн/га, але не більше ніж на 300 га оброблюваних угідь під гречкою. Загалом за цим напрямом державної підтримки було передбачено бюджетних видатків у розмірі 50 млн грн. На жаль, через війну програма не працює. 

«Вважаю, що нинішня цінова ситуація на ринку гречки в Україні допоможе гречкосіям цього року отримати високу рентабельність, особливо на тлі збитків від вирощування інших сільгоспкультур. Це створить передумови для збільшення обсягів посівів гречки – для того, щоб зробити ціну на такий важливий харчовий продукт більш доступною. Адже наразі гречка є, по суті, «предметом розкоші», і наше завдання полягає в тому, щоб змінити цю ситуацію», – наголосив Борис Приходько. 

Учасники форуму напрацювали низку нових ідей і пропозицій, як змінити ситуацію у сфері вирощування гречки вже в нових для країни умовах, а фермери, у свою чергу, обмінялися досвідом у запровадженні нових технологій у сільському господарстві.

Ще статті по темі

Back to top button