Суспільство

Сублімована їжа

У мандрівках не завжди вистачає сил, часу та бажання займатись приготуванням їжі. Але чомусь багатьох лякає думка про придбання сублімованого харчування, найчастіше це пов’язано з помилковим враженням, що така їжа некорисна, позбавлена поживної цінності та вітамінів. Тож давайте розберемось, чи справді це так? Зрозуміло, що в похід обираються продукти, які є легкими, займають мало місця, в ідеалі з довгим терміном придатності, стійкі до вологи, вітру, холоду, спеки тощо. Сублімована їжа якраз таки відповідає всім цим критеріям, що робить її максимально зручною для подорожей.

Але чи корисне таке харчування? Сам процес сублімації – це перехід матерії з твердого одразу в газоподібний стан, оминаючи стадію рідини. На практиці ж свіжа або вже приготована їжа проходить процедуру миттєвого замороження та поміщається в вакуумну камеру. Далі майже вся рідина з продукту виводиться шляхом випаровування льоду при температурі нижче -45 градусів, після чого поміщається в вакуумну упаковку, що забезпечує надійний захист від вологи та кисню і гарантує свіжість їжі до відкриття. Ну і для приготування варто лише залити окропом вміст упаковки та почекати від 3 до 10 хвилин, в залежності від страви, та насолоджуватись їжею, адже після насичення вологою продукти відновлюють свій звичний вигляд, смак, текстуру та аромат. Але не всі продукти проходять таку процедуру.

149954-2

Сублімація застосовується здебільшого до овочів та фруктів, а для рису чи вермішелі доречніше використовувати дегідратацію, що також зберігає всі поживні речовини, але саме в цих продуктах таким чином смак залишається кращим. Ні в одному, ні в іншому випадках продукти не проходять теплову обробку, адже чим більшому за температурою та часом впливу піддається їжа, тим менше корисного в ній наостанок. Згідно з лабораторними дослідженнями, в сублімованій їжі залишається близько 95 відсотків поживних речовин, вітамінів, ферментів та інших біологічних складових.

Тим більше, існує величезний вибір страв сублімованої кухні, тому є можливість зробити харчування різноманітним та насиченим, а вага таких продуктів разів в 10 менша за оригінальний продукт. Термін придатності такої їжі зазвичай від 7 до 25 років, тому можна ходити і ходити з їжею, яку не встигли доїсти в попередній мандрівці. А ціна на сублімовану їжу приємно здивує, адже порція обійдеться в середньому всього 30-40 гривень. Отже, якщо в поході вам лінь готувати, чи немає такої можливості, або й навіть захочеться придбати додому декілька упаковок, щоб зберегти час на більш цікаві справи, аніж готування, то знайти ви зможете в мережі магазинів туристичного спорядження недорогу туристичну їжу TerraIncognita за адресами:

  • м. Київ, вул. ГнатаХоткевича, 8
  • м. Львів, вул. Пекарська, 26
  • м. Одеса, вул. Ніжинська, 37

Або замовляйте прямо з сайту в будь-який куточок України за посиланням: Terraincognita.com.ua та насолоджуйтесь різноманіттям смаків повноцінних страв, енергетичних батончиків чи гелів. Якщо залишились запитання, телефонуйте за номерами: +38 098 62 555 74, +38 093 62 555 74 чи пишіть на сторінку в Facebook, де консультанти постараються дати максимально вичерпну відповідь на те, що вас цікавить. Харчуйтесь смачно та корисно, адже від цього напряму залежить самопочуття та позитивний настрій.

Вдалого відпочинку!

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button