Суспільство

Світлини з Донбасу експонують у Чернігові (Фото)

У Чернігові до 13 травня можна переглянути з півсотні робіт селянина-фотоаматора ХХ століття із Донеччини Марка Залізняка. Хоча, за свідченнями істориків, доробок фотолітописця налічує до п’яти тисяч світлин.

Виставку «Миттєвості нашого життя», присвячену 125-річчю від дня народження митця, презентувала сьогодні у літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського директор Покровського історичного музею Донецької області Ангеліна Рожкова.

Чернігів — перше місто, куди приїхала експозиція. Така ідея виникла у громадської організації «Українська Ініціатива». Чернігівська облдержадміністрація підтримала її. Як зазначила директор Покровського музею, виставка може презентуватися в інших містах, якщо надійдуть відповідні запрошення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світанок над Десною: у мережі показали неймовірні світлини

Про життєвий та творчий шлях видатного українця розповіли Ангеліна Рожкова та представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко.

Марко Микитович Залізняк (1893-1982) зафіксував на камеру колективізацію, розкуркулення, відбирання хліба, виселення до Сибіру й Голодомор 1932–1933 років. Свої коментарі на звороті світлин написав лише у другій половині 1950-х, після смерті Сталіна. Відзняті матеріали лягли в основу документальних фільмів «Миттєвості нашого життя», «Симфонія Донбасу», «Старий і новий Дніпро», «Голодомор» тощо. Фотографії села Удачне часів Голодомору друкувались у місцевих газетах, підручниках з історії України, газеті «Голос України», австралійському часописі «Вільна думка».

Історики переконані, що такого докладного фотолітопису нищення українського села, як залишив Марко Залізняк про Удачне на Донеччині, більше немає.

Ще статті по темі

Back to top button