Суспільство

Світом поширюється рідкісна та маловідома хвороба: чи варто панікувати чернігівцям

Не так давно світ заговорив про хворобу, що поширюється Європою та Америкою. Йдеться не про коронавірус, а про мавпячу віспу. Рідкісну та маловивчену хворобу.

У світі вже підтвердили понад сто випадків цієї недуги, зокрема у Великій Британії, а також у США, Канаді, Австралії, Нідерландах тощо. До того ж, ВООЗ прогнозує збільшення кількості інфікованих упродовж найближчих місяців.

На щастя, в Україні наразі не зафіксовано жодного випадку зараження мавпячою віспою. А найближчою до нас країною, в якій зафіксували цю хворобу, є Німеччина.

Між тим, чимало чернігівців через війну були змушені покинути свої домівки та поїхати за кордон у пошуках кращої долі. Тож, відповідно, нині чимало наших людей перебуває в тих країнах, де зафіксовані випадки захворювання на мавпячу віспу.

Тож цілком зрозуміло, що у людей виникають запитання про нову недугу. Зокрема, чернігівські лікарі посилаються на відповіді українського Міністерства охорони здоров’я щодо найпоширеніших запитань про хворобу.

Ознаки та симптоми хвороби

У період проникнення до організму людини мавпяча віспа супроводжується такими симптомами: гарячка, сильний головний біль, збільшення лімфатичних вузлів, біль у спині, м’язах, сильна слабкість.

Зазначені симптоми можуть зберігатися до п’яти днів, після чого починається період висипу.

«У 95% випадків висип виникає на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла», – зазначають у МОЗ.

Крім того, в разі інфікування під час статевого контакту первинним місцем появи висипу можуть бути статеві органи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівець пропонує перейменувати вулиці на честь місцевих Героїв

Шляхи передачі

Інфікування відбувається в результаті прямого контакту з кров’ю, біологічними рідинами, ураженою шкірою або слизовою інфікованих людей чи тварин, під час вживання в їжу м’яса інфікованих тварин, що не було належно термічно оброблене.

Від людини до людини

Так, але за певних умов, наголошують у відомстві. Зокрема, людина може інфікуватися від хворого внаслідок тісного контакту: з інфікованими виділеннями з дихальних шляхів, з ушкодженими ділянками шкіри хворого, з предметами, біологічними рідинами або матеріалами з осередків ураження хворої людини, через плаценту.

Найбільший ризик спостерігається для членів однієї родини, а також для медичних працівників, якщо не дотримуватимуться правил контакту з пацієнтом.

Інкубаційний період

Зазвичай, як пояснюють у МОЗ, період від часу інфікування до появи симптомів становить від 6 до 16 днів, однак може коливатися в діапазоні від 5 до 21 дня.

Профілактика мавпячої віспи

Уникнення тісного контакту з інфікованими, ретельне миття рук, заходи епідемічного нагляду й оперативне виявлення нових випадків.

Діагностика

Діагностувати цю недугу можна за допомогою спеціального ПЛР-тестування. Для цього в потенційного хворого досліджують вміст або покриви висипу.

Сподіваємося, що хвороба таки омине нашу країну, а ця інформація буде лише для загальної обізнаності.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button