Суспільство

Свіжий подих чернігівського спорту: Андрій Бойко про CrossFit

Із кожним роком життя осучаснюється. Причому стрімкі зміни відбуваються в усіх сферах. І тим, що ще вчора здавалось прогресивним, сьогодні вже нікого не здивуєш. Так і в спорті. Чернігівці шукають альтернативу монотонним і одноманітним тренуванням. Тож кількість прихильників нового спортивного напряму CrossFit стрімко збільшується.

До того ж, спортсмени, які обрали для себе функціональний тренінг, уже навіть можуть похвалитися досягненнями на престижних змаганнях.

18336627_818988251603879_1854287100_n

Найсвіжіший приклад: наприкінці квітня в Києві відбулися видовищні змагання з CrossFit – BANDA ARENA Challenge 2017. Тоді в столиці України зібралося більш ніж 200 атлетів із різних міст України та близького зарубіжжя. Так ось, у категорії «Профі чоловіки» чернігівець Андрій Бойко посів 5-те місце із 20-ти можливих.

ЧЕline зустрівся з Андрієм, аби розпитати про враження від змагань і взагалі дізнатися, що ж таке CrossFit. Тож пропонуємо вашій увазі інтерв’ю із чернігівським атлетом.

Андрію, розкажіть, як ви прийшли в спорт?

Займаюсь спортом майже все життя, з семи років. Причому багатьма дисциплінами – східними єдиноборствами, рукопашним боєм, тайським боксом, цирковою і спортивною гімнастикою. А ось у CrossFit прийшов майже два роки тому. І то випадково, навіть кумедно, бо переплутав спортивні зали.

Та, щойно відчинив двері, зустрів свого першого тренера Марію Полусмак. Вона мене зустріла й каже: «Заходь, покажу залу». І розповіла про CrossFit, що це тренінг із високою інтенсивністю. Також вона сказала, що не може всіх особливостей пояснити мені на пальцях, тож запросила на пробне тренування. Я погодився, сподобалося – і через два місяці я вже працював із старшим тренером Олександром Лоєм.

То чим CrossFit сподобався?

У CrossFit використовують багато елементів з інших видів спорту – легкої й важкої атлетики, гирьового спорту, сухої греблі, плавання, спринтів, марафонів тощо. Також цікаво, що не знаєш, яке завдання зараз виконуватимеш. Усе дізнаєшся на змаганнях за 20-30 хвилин до виступу або за годину. Тож мені подобається постійна інтрига, азарт, швидкість і динамічність.

Вас рано залучили до спорту, бо батьки вважали, що хлопчику треба бути підтягнутому, у формі?

До секції карате мене за руку привів батько. Там я займався 8 років. Вдячний цьому виду спорту, бо багато чого навчився – витривалості, робити розтяжку ніг, дисциплінованості. До речі, моя мати – колишня легкоатлетка, а тато захоплювався гирьовим спортом і трішки важкою атлетикою. Зараз, звісно, батьки професійно спортом не займаються, але фізкультурою – обов’язково.

Розкажіть про змагання, які нещодавно відбулися в Києві?

Це були потужні міжнародні змагання CrossFit – BANDA, на які з’їхалися дуже сильні атлети з України, Росії та країн ближнього зарубіжжя. Ми виступали на «Олімпійському» стадіоні. Демонстрували вправність у легкій атлетиці та сухій греблі. Я дійшов до фіналу, і в категорії «Профі» посів п’яте місце. Звісно, хотів показати кращий результат. Але також знаю, що трішки недопрацював. Та нічого, адже кожне змагання наближає до призового місця. Є куди прагнути.

Враження отримав позитивні, бо виступав поруч із дуже сильними атлетами, які повсякчас підвищують свій рівень. Навіть була категорія «35+», в якій особливо всіх вразили жінки старші 40 років. Дивлячись на них, глядачі замислювалися: «Можливо, й мені вже час піти до зали та попрацювати над своїм тілом».

Призовий фонд змагань був хороший, багато учасників отримали подарунки.

Наразі в мене почнеться підготовка до нових, ще масштабніших змагань, які відбудуться у вересні завдяки мережі клубів CrossFit – BANDA.

Чи маєте вже досягнення у спорті, якими пишаєтесь?

Призових місць у CrossFit, маю на увазі перше, друге і третє, ще не займав. Та я прагну до високих здобутків. Але я – кандидат у майстри спорту з тайського боксу, посідав перші місця в карате, брав участь у різних турнірах і чемпіонатах України.

Пропоную перевести розмову трішки в інше русло. Розкажіть про умови, в яких доводиться тренуватися чернігівським спортсменам?

Якщо чесно, база дуже скромна, особливо для занять спортивною гімнастикою. Зважаючи на це, в Чернігові атлет може дорости лише до рівня кандидата в майстри спорту. Далі потрібні більш якісні та комфортні зали. Наприклад, CrossFit у нашому місті популяризує тільки клуб «Х-line».

А ще спортсмени завжди потребують спонсорської підтримки. Важко бути спортсменом і ще десь паралельно працювати, аби мати гроші на свій розвиток. І поїздки на різні змагання теж дорого коштують.

Чи є в Чернігові хороші тренери з CrossFit?

Так є. Це Олександр Лой, Марія Полусмак, а також Юрій Коновалов, який тільки починає своє тренерську діяльність, й інші спортсмени. Я як виступаючий атлет і фітнес-тренер теж можу давати консультації.

Багато чернігівців хочуть займатися цим видом спорту?

18308684_818988194937218_1067703952_n

Останнім часом люди почали цікавитися, бо звичайні тренажерні зали багатьом набридли, чернігівці прагнуть до різноманітності в тренуваннях.

CrossFit – це спорт і для чоловіків, і для жінок. На аматорському і любительському рівні він тільки для задоволення. Щоправда, CrossFit змагальний і любительський – це трішки різні речі. Для кожного – своє навантаження.

Нині до зали приходять дуже фізично слабкі хлопці й дівчата. Буває, що й 20 разів присісти не можуть. А їм лише по 20-25 років.

Зараз багато різних спокус – інтернет, гулянки, дискотеки. Тож часто людям не до спорту. Акценти трішки змінились. Хоча, я вважаю, що дітей потрібно віддавати в різні секції. Спорт дисциплінує. А зарядка потрібна в будь-якому віці – і в 50, і 60, і 70 років.

Спорт для вас і хобі, і професія?

Так, я повістю занурився в цю сферу. Найбільша мрія – CrossFit Games. Ти вже переможець, якщо туди потрапив. Ці ігри відбуваються в Каліфорнії, де створена хороша база. Туди збираються усього 25 жінок і стільки ж чоловіків з усього світу. А перед цим слід пройти серйозний відбір з-поміж 250-300 тисяч претендентів з усього світу. Треба перед собою ставити амбітні цілі.

Фізична сила в житті вам ставала в пригоді? Скажімо, дівчину захистити чи з хлопцями розібратися?

У школі був трішки задиркуватим. Але зараз ні. Спорт дисциплінує. Намагаюсь знаходити компроміси в конфліктних ситуаціях. Не завжди правий той, хто фізично сильніший.

Які якості потрібні спортсменам?

Перш за все – характер. Адже основне – це внутрішній стержень. Якщо він є, інше додасться. Є багато фізично сильних спортсменів, але без спортивного азарту. Тож просто працюють на певному рівні і все.

Як час на спорт викроїти? Адже часто люди кажуть, що ніколи, роботи багато й таке інше…

Треба просто прийти до зали та відчути, що потрібно саме вам. А вже потім будувати якісь графіки. І без бажання займатися собою нічого не вдасться.

Любителям цілком вистачить двох-трьох тренувань на тиждень. Їх тривалість не має перевищувати годину. І цього вистачить. Головне – зробити перші кроки.

18336775_818988234937214_307474593_n

Як ваш спортивний день проходить, скільки тренуєтесь?

Коли йде серйозна підготовка, тренуюсь 8-9 разів на тиждень по дві години, а деколи й більше. Щоб досягти результатів, треба попрацювати. А за два тижні до змагань у тренуваннях настає спад, коли навантаження мінімальні. Тоді тільки роблю зарядку для тонусу, щоб на змаганнях добре почуватися.

 

Чернігівські спортсмени приймають хімічні препарати, щоб наростити м’язи?

Чув про таке. Є багато різних препаратів, але я не приймаю. Лише дотримуюсь спортивного харчування – обов’язково вживаю протеїн, амінокислоти й вітаміни для спортсменів.

До речі, будь-якій людині, яка займається спортом, потрібні вітаміни, бо навантаження на організм відбувається, сил багато витрачається. Тож треба себе підживлювати. Але в разі неправильного харчування вітаміни та поживні елементи не діятимуть.

Що ви їсте?

Збалансовану їжу. Обов’язково м’ясо, рибу, овочі.

У вас є дієтолог?

Поки що ні. Але я задумуюсь над тим, щоб попросити фахових порад, щоб дієтолог розписав мені харчування.

Щось шкідливе собі дозволяєте?

Буває. Десь раз на два тижні можу щось солодке з’їсти – тортика чи пирога. Соків і газованих напоїв не п’ю. Намагаюсь більше пити води.

Пиво п’єте?

Дуже рідко, хіба що на якісь свята, щоб ніхто не бачив (сміється. – Авт.).

Тренер сварить?

На те він і тренер, щоб сварити. Але якщо серйозно, всього потрохи можна куштувати. Ми ж усі люди.

Не курили ніколи?

Колись пробував, але здоровий спосіб життя переміг. Бо куріння та пропуски тренувань негативно впливають на здоров’я.

Є й інший бік медалі – спортивні травми…

Так. Увесь професійний спорт – травмонебезпечний. Це фізкультура для задоволення. А в професійному спорті інколи доводиться працювати на межі своїх сил. Дуже важливий під час підготовки процес відновлення. Скільки людина спить, що їсть, як відпочиває.

Коли спати лягаєте?

Намагаюсь о 22-й годині, аби щонайменше 8 годин проспати.

І велике значення під час підготовки до змагань має емоційний настрій, про що і як думаємо. Треба позитивно себе налаштовувати.

Масажі спортсменам потрібні, лазні відвідувати, щоб почуватися добре.

На це все потрібні кошти…

Так, спортсмени потребують спонсорської підтримки. На щастя, мені допомагає депутат чернігівської міської ради В’ячеслав Летута. Принагідно дякую йому за підтримку, а також керівництву клубу «Х-line», де я тренуюсь. І окрема подяка – моєму тренеру Олександру Лою, він дуже крутий.

А чернігівцям хочу сказати, що CrossFit – це цікавий спорт, де кожне тренування неповторне й особливе. Наприклад, у «Х-line» займаються люди від 6 років і до 76. Причому на цю 76-річну жінку навіть молодь рівняється.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button