Суспільство

Священник із чернігівського прикордоння – про духовні настрої людей і новий церковний календар

Православна церква України 1 вересня з початком церковного новоліття перейшла на новоюліанський календар, більш сучасний і точний, яким давно вже послуговується більшість помісних Православних церков.

Відповідно, зсуваються в часі деякі релігійні свята. Відтепер ПЦУ та УГКЦ святкуватимуть Різдво не 7 січня, як раніше, а 25 грудня. Свято Покрови тепер буде не 14-го, а 1 жовтня, День святого Миколая – 6 грудня, а не 19-го. Тобто пересуваються на 13 днів раніше нерухомі дати свят.

Великдень є рухомим святом, тож надалі його дата визначатиметься за старими правилами.

Між тим, новий календар не такий вже і новий, бо ним в Україні вже користувалися. Це підтверджує і протоієрей Андрій Ольховик, настоятель храму Преображення Господнього з міста Сновськ.

«Календар цей був у вжитку, здається, до 30 року ХХ сторіччя. Мої бабуся і дідусь пам’ятали, як відзначали релігійні свята за календарем, який нині називають новим, і розповідали мені про це. Тобто нині відбувається повернення до наших справжніх традицій.

Зміни відбулися саме за радянської влади. За часів сталіна був такий патріарх сергій московський і саме при ньому був запроваджений церковний календар, від якого ми нині відмовилися», – розповідає отець Андрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Північній операційній зоні збільшують кількість мобільних вогневих груп

Хоч нині і відбувається повернення до своєї духовної спадщини, священник розмірковував, що людям спершу буде непросто прийняти ці зміни.

«Навіть думав упросити Владику, аби дозволив служити свята за обома календарями. Наприклад, на Покрову 1 жовтня і 14 жовтня. Але спершу я поцікавився думкою людей із цього приводу. То більшість погодилася відзначати релігійні свята за календарем, на який перейшла ПЦУ. Щоправда, думав, що 1 жовтня, на Покрову, до храму прийде мало людей. Але прийшло дуже багато людей, довелося лавочки виносити з церкви, щоб всі помістилися.

Хоча є й такі люди, яким у душі й серця дуже в’їлася совєцька ідеологія, але їх одиниці, і вони вважають, що свята, як за часів срср, святкували з давніх-давен. Самі ці люди історією не цікавляться і нових знань здобувати не хочуть. Вони навіть і до Бога далекі, бо й свята сприймають більше як мирські, а не релігійні. Адже московська церква так навчає», – розповідає отець Андрій.

За його словами, на світогляд людей дуже вплинула нинішня війна. Вона викристалізувала людей, показала, хто з Україною і Богом, а в кого – інакший вибір.

«Люди на службу не тільки зі Сновська приходять, приїжджають і сільські жителі. Окрім того, людина, яка співала в хорі в московській церкві, перейшла до ПЦУ, у нас уже співає.

Взагалі більшість людей у нас горнеться до української церкви. Але є й такі, які інакше думають. До речі, багато в цьому питанні залежить і від владної позиції. Якщо влада звикла сприяти московській церкві, то й люди за аналогією будуть до неї лояльніші. Раніше всі були більш прихильні до московського патріархату. Якщо ж раніше приходив до влади священник тодішнього Київського патріархату по якусь допомогу, то йому майже нічим не допомагали. Лише відмовки були. Нині ж влада стає більш чутливою до ПЦУ», – пояснив отець Андрій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button