Суспільство

Свято активної молоді: корюківській «Альтернативі» – 11 років (Фото)

На перший погляд, для людського життя 11 років – це не дуже великий термін. А ось для громадської організації, яка не просто зареєстрована, а успішно функціонує, – це солідний термін. Тож, напевне, в Корюківці немає жодної людини, яка не знала б, що таке «Альтернатива».

«Створювали ми її в компанії друзів, які повернулися з Києва або з навчання. Ми всі – педагоги, які не знайшли свого місця в навчальній системі. Працювали в бізнесі, але паралельно хотіли займатися якоюсь активною громадською діяльністю. І створили громадську організацію, яка не мала ні приміщення, ні ресурсу. Тому все, що було зроблено упродовж, напевне, п’ятьох років, було зроблено за власні кошти», – згадує Володимир Онищук, голова громадської організації «Ініціатива».

А діяльність почалася з кінопоказів на свіжому повітрі, футбольних турнірів для місцевої молоді та велоподорожей. Зрозуміло, що така діяльність не залишилась поза увагою.

«У районній адміністрації на нас звернули увагу та запитали, чи не хочемо створити громадську організацію? А я казав, що ми тільки почали і не знаємо, як далі справа піде. Сказав, що над пропозицією подумаємо, упродовж літа попрацюємо, а далі буде видно, чи є сенс щось створювати.

І після того, як ми трішки плідно попрацювали, я в 2011 році прийшов в адміністрацію до тієї чиновниці, що казала про громадську організацію. Але вона була розчарована, бо розповіла про нас одному із заступників голови РДА, він сказав не зв’язуватися, бо це все політика, під вибори, нащо нам ці громадські організації. І нас тоді відшили. Та чиновниця порадила нам звернутися до міської ради, що нас там зареєструють. Тож ми стали не районною, а міською молодіжною громадською організацією. Але це нам не заважає працювати по місту, по громаді, по області й по Україні», – розповів Володимир Онищук.

Отаким виявився етап становлення. А потім був перший проєкт, пов’язаний зі створенням у місті першого дитячого майданчика. Він називався «Активна громада».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські книжки допоможуть українським військовим краще бачити ворога в темряві: модна ініціатива в Корюківці

«На майданчик ми збирали кошти, залучали батьків, знімали відосики, коли питали містян, чи є потреба в майданчику, чи немає. Якщо так, то яким хочете, щоб він був і де. І буквально за три місяці нашої активної роботи через різні ярмарки, збори коштів вдалося зібрати доволі велику суму. Хоча тодішня міська рада не вірила, що нам щось вдасться. Але все вдалося і майданчик з’явився», – згадує Володимир Онищук.

А потім почалися усілякі культурні проєкти – збирали кошти на придбання книжок для сільських бібліотек, запрошували братів Капранових до Корюківки. Були творчі проєкти, пов’язані з Різдвом, робили вертеп, костюми шили, їздили по селах із вертепом, співали різдвяних пісень із молоддю.

«Потім виник родинний аматорський театр «Під дахом». Також було одне приміщення, яке потребувало сучасного оновлення, і створився в нашій громаді артпростір, який нині називається «Ліберті». Реалізували купу інших проєктів.

І так поступово минули 11 років. Останнім нашим великим проєктом був проєкт спільно з Центром розвитку місцевого самоврядування – робили Академію громадського активіста, де навчали молодь із Корюківської громади і не тільки.  Вчили, як працювати зі ЗМІ, владою, як писати проєкти, працювати в команді, бути лідером», – пояснив Володимир Онищук.

Громадська організація діє і сьогодні, але тісно злилася з молодіжним центром «КУБ», директором якого є Володимир Онищук. Тож «Альтернативу» і «КУБ» важко відокремлювати одне від одного. Щоправда, «Куб» більше проводить заходів, а «Альтернатива» нині – це як майданчик для написання різних проєктів, тобто виконує отаку допоміжну роль.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button