Суспільство

Торік Держпродспоживслужба перевірила майже 500 об’єктів питного водопостачання області

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області у 2021 році здійснювало перевірки об’єктів систем водопостачання про дотримання ними вимог санітарного законодавства.

Усього проведено 487 перевірок об’єктів питного водопостачання, зокрема 138 об’єктів централізованого та 349 – децентралізованого водопостачання. Порушення встановлено на 120 об’єктах, зокрема на 43 об’єктах централізованого та 77 – децентралізованого водопостачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держпродспоживслужба встановила порушення декларування зміни цін на продукти харчування

Також здійснено 25 заходів державного нагляду (контролю) об’єктів питного централізованого водопостачання, порушення санітарного законодавства виявлено у 21 випадку.

Основні порушення на об’єктах централізованого водопостачання: порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин, зношеність обладнання та мереж, відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу; на об’єктах децентралізованого водопостачання: не здійснювався періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні засоби дезінфекції.

Відповідно до укладених договорів і бюджетної програми КПКВК 1209040 здійснено відбір та досліджено 709 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі 354 – за мікробіологічними показниками та 355 – за санітарно-хімічними, відхилення виявлені у 39 випадках, із них у 14 – за мікробіологічними показниками та у 25 – за санітарно-хімічними (залізо, каламутність, кольоровість).

Крім того, досліджено 36 зразків води питної децентралізованого водопостачання, у тому числі 18 – за мікробіологічними показниками та 18 – за санітарно-хімічними, відхилення виявлено у 2 випадках за мікробіологічними показниками.

За результатами здійснених перевірок і на підставі встановлених порушень санітарного законодавства балансоутримувачам направлено 21 припис і 98 рекомендацій щодо вжиття заходів реагування і приведення об’єктів питного водопостачання до нормативних вимог. Також складено 1 протокол про адміністративне правопорушення та накладено штраф.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button