Суспільство

Традиційного писанкарства Чернігівщини навчалися діти в Батурині

Напередодні Воскресіння Христового для вихованців історичного гуртка Національного заповідника «Гетьманська столиця» було проведено заняття, присвячене традиціям підготовки до цього свята. Діти дізналися про види й особливості Великодніх писанок в Україні та цікаві факти про них. Особливу увагу приділено традиційним писанкам Чернігівщини, символам і технікам писанкарства. Для гуртківців було проведено майстер-клас із розпису Великодньої писанки – медових пряників.

Наталія Пільтяй, науковий співробітник Національного заповідника «Гетьманська столиця» і керівниця гуртка, каже, що заняття з дітьми традиційно відбуваються щонеділі.

«Перед Великодніми святами була пропозиція зробити писанки разом із дітьми. Торік ми розписували варені яйця писачками. Дехто, звісно, за зразком це робив, дехто підключав свою уяву.

А цьогоріч вирішили дещо пофантазувати з дітками та зробити медові пряники і їх розписати. Акцентували увагу на більш чернігівських мотивах. На таких зображеннях, як квітка, безкінечність, сонечко, дерево життя. Це найбільш характерні символи для Чернігівщини. А характерні кольори – жовтий, коричневий. До речі, коричневий використовували з давніх-давен, адже в кожної господині було лушпиння з цибулі. І це такий хороший природний барвник. І ще характерний колір – зелений, який символізує життя. Також для Чернігівщини притаманні зображення гілочок ялини та котячі лапки. Діти, відповідно, відтворювали ці малюнки на своїх писанках», – розповіла пані Наталія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна змити гріхи у Чистий четвер: роз’яснення священника з Чернігівщини

Цікаві заняття для гуртківців влаштовують постійно. Перед цим у нас були майстер-класи з розпису екоторбинок. І для дітей такі заняття дуже цікаві.

Амбітні плани мають і на новий сезон.

«У цьому сезоні продовжимо свою екскурсійну діяльність. Напевне, з 1 червня. До речі, раніше в нас дитячу екскурсію по цитаделі читали 4-5 гуртківців, то минулого літа вже це робили дві вихованки гуртка. А цьогоріч уже просять, щоб по одному читати, тобто виходити на вищий рівень. Наші вихованці подорослішали на рік, виговорилися, стараються», – пояснила керівниця гуртка.

До речі, до минулого року гурток мав назву «Батуринський канцелярський курінь», але з об’єктивних причин його перейменували.

«Так вирішили, бо за час, як я очолюю цей гурток, побачила, що діти виросли, досягли того рівня, що вже не просто канцелярський курінь, де вони самі навчаються, а вже можуть самі проводити для відвідувачів екскурсії, тобто продемонструвати свої знання, які здобули на заняттях у гуртку. Тому торік у день народження Івана Мазепи до нас завітали представники з 54-ї військової бригади імені гетьмана Івана Мазепи й урочисто пов’язали гуртківцям хустинки – символи того, що вони стали не просто гуртківцями, а мазепинцями», – повідомила Наталія Пільтяй.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Наталія Пільтяй

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button