Суспільство

Треба ламати стереотипи, це не соромно: чернігівці про додаткову відпустку і декрет для чоловіків

Чоловіки матимуть можливість піти в оплачувану відпустку у зв’язку з народженням дитини. Це передбачає законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною», який нещодавно прийняла за основу Верховна Рада України.

Законопроєктом пропонується доповнити Кодекс законів про працю та Закон України «Про відпустки» новим видом відпустки — відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Декретна відпустка для чоловіків: у Раді зареєстрували законопроєкт

Згідно з законопроєктом, така відпустка надаватиметься одній із перелічених осіб:

чоловіку, дружина якого народила дитину;

батьку дитини в разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).

Також проєкт передбачає визначити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини – матері та батька.

Як з’ясувалося, чоловіки прийдешні нововведення сприйняли з позитивом, вважаючи, що вони призведуть до якісних змін у суспільстві.

Олександр Гашпар: «До прийняття в першому читанні і взагалі до прийняття законопроєкту щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною я ставлюся позитивно, якщо ми кажемо про гендерну рівність і рівні права батьків щодо догляду і вихованню дитини, незалежно від статі. Треба ламати помилковий стереотип, що сидіти дома з маленькими дітьми повинна виключно жінка. І, як показує досвід розвинених країн, аналогічні закони корисні не лише з ідеологічного погляду, а й з економічного. Крім того, коли жінка буде знати, що чоловік так само зможе брати оплачувану відпустку з догляду за дитиною, а вона зможе присвятити більше часу роботі, це може посприяти збільшуванню народжуваності в країні, як це було, наприклад, у Швеції після прийняття відповідного закону, завдяки якому в шведських містах почало з’являтися дедалі більше саме чоловіків із дитячими візочками на прогулянках».

Сєргєй Карась: «Я вважаю, що чоловіки та жінки рівні в правах. Зокрема, це означає, що в них має бути однакова зарплата на однакових посадах або що в разі розлучення батьків тато має такі самі права претендувати на опіку над дитиною, як і мати. Тож чоловіки можуть, наприклад, сидіти у декретній відпустці, якщо родина вирішить та й усі будуть згодні. І додаткова відпустка з нагоди народження дитини – це теж не соромно, це нормальна вимога. Адже, з одного боку, тато має бути ближчим до дитини та йому потрібний час для пристосування до ролі батька, з іншого – навряд чи в перші не тільки дні, а й місяці після народження зайві руки в квартирі з немовлям будуть власне зайвими».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button