НовиниСуспільство

«Царське село для імператора»: Атрошенко надумав забудувати Ялівщину

Багатолітня війна за створення у Чернігові регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» зводиться нанівець. Межі багатостраждальної заповідної зони досі не визначені. Дискусія з приводу «плаваючих» гектарів парку перетворюється у містичне шоу «Битва інтересів».

Під натиском громади РЛП у 2014 році був створений. Формально – на папері, але без визначених меж. До логічного завершення справа так і не дійшла. Хоча минуло майже два роки. Очевидно, що вже і не дійде. Адже на заповідні землі поклав своє «солідарне» око Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

На розгляд чергової сесії Чернігівської міської ради виноситься кілька земельних питань. За словами чернігівського громадського активіста Олександра Гашпара, найбільш пікантні земельні питання 7-ої сесії пов’язані із забудовою Ялівщини.

Звучить парадоксально, але влада дійсно хоче дати «зелене світло» будівництву в самому серці регіонального ландшафтного парку.

«Найскандальніше питання – це питання «Ялівщини». Хочуть дозволити будувати на двох земельних ділянках, які належать двом громадянам, які свого часу вже будували біля «Фрезеніусу», отримали по кілька гектарів земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Потім змінили цільове призначення і як наслідок – у Чернігові біля «Фрезеніусу» виросло котеджне містечко – «Царське село – 2». А от вже на цій сесії будуть створювати передумови для будівництва «Царського села – 3». Це вже буде не на краю, а в самій глибині парку. Якщо біля гаражного кооперативу повертати вглиб парку, йти стежкою до кладовища і там приблизно оті ділянки. Там зараз дерева. Ті дві земельні ділянки знаходяться у приватній власності осіб, які пов’язані з міським головою Владиславом Атрошенком та з екс-депутатом міськради Павлом Гармашем», — розповідає Олександр Гашпар.

Власники ділянок, цільове призначення яких будуть змінювати під час сесії, – Олександр Коленченко і Руслан Дубинка.

Перший – це сусід Владислава Атрошенка у чернігівському «Царському селі-2».

А Руслан Дубинка очолює кілька фірм, які мають пряме відношення до Чернігівського міського голови, зокрема, «Енергополіс-інвест» та «Техагроком».

За словами активіста, межі чернігівського ландшафтного парку досі не визначені через те, що «Ялівщину» вже тривалий час тримають у полі зору люди Атрошенка.

«Звільнили одного директора РЛП «Ялівщина», призначили іншого. Але нічого не рухається. «Зникають» ділянки, якісь непорозуміння з власниками. Площу земельних угідь ніяк не можуть визначити. Вважаю, що це все напряму пов’язано із існуванням земельних ділянок, про які будуть говорити на сесії», — запевняє Олександр Гашпар.

Олександр Гашпар припускає, що 31 березня у Чернігівській міській раді відбудеться своєрідне експериментальне голосування.

«Царське село-3 – це проект приблизно на 1 гектар. Спочатку спробують проголосувати за перші дві ділянки. Подивляться, пройдуть рішення, чи ні. Якщо пройдуть – то це буде сигналом, що можна й інші пускати на конвеєр. До речі, власником сусідніх земельних ділянок є тесть Атрошенка», — розповідає активіст.

Отже, чернігівці вже зараз – тільки після кількох місяців царювання нової влади, мають змогу без спеціальних приладів і «прибамбасів» спостерігати за слизьким процесом «життя по-новому».

Олег Писар

Ще статті по темі

Back to top button