Суспільство

Цікавий зразок холодної зброї є у фондах Чернігівського історичного музею

У колекції Чернігівського історичного музею ім. Тарновського – багато цікавих експонатів зі своєю історією. Зокрема, уваги варта шабля з піхвами, що датується XVII сторіччям, яку, до речі, цьогоріч разом з іншими предметами повернули до закладу після реставрації фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Цей зразок холодної зброї походить із колекції відомого мецената та збирача української старовини Василя Тарновського.

Дослідники припускають, що ця шабля була виготовлена на території Османської імперії. Зроблена з дамаської сталі, срібла, дерева та шкіри.

Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив, що до реставрації експонат був не в дуже доброму стані.

Реставратори надали шаблі з піхвами, звісно, не первісного вигляду, а цілком пристойного для експонування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тримає нутрій і бджіл, грає на музичних інструментах і плете кошики: на Чернігівщині живе «людина-оркестр» (Фото)

«Подібні шаблі використовувало українське козацтво. Це холодна зброя ближнього бою. До речі, вочевидь, що це трофей. Тобто вона могла належати простому козаку, який добув цю шаблю в бою. А міг нею володіти і представник козацької старшини.

Яким чином ця зброя потрапила до колекції Тарновського, також достеменно не відомо. Бо він і сам збирав експонати, дещо купував, щось йому дарували.

Але ця шабля однозначно дорога, бо вона з прикрасами. Є відповідні елементи декору, візерунки, за якими можемо сказати, що річ близькосхідного походження. І важливо, що вона виготовлена з дамаської сталі, з якою працювали кваліфіковані майстри, яких було не так і багато», – розповів Максим Блакитний.

Він також повідомив, що в давнину майстри робили часто шаблі під замовлення, зважаючи на зріст, довжину рук замовника. Також важливо було, щоб руків’я добре лежало в руці, шабля була збалансованою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button