Суспільство

Цинічні «торги» на поранених захисниках і хитре підвищення тарифів: у Сновську відбулося засідання виконкому

В Сновській міській раді відбулося засідання виконавчого комітету. Загалом розглядали 15 важливих питань життєдіяльності громади. Утім, деякі з цих питань – неординарні, що в свою чергу породило активне обговорення серед місцевих жителів.

Зокрема, це стосується питання тарифів на теплову енергію, її виробництво та транспортування. Як зазначає Володимир Карпенко, керуючий справами виконкому Сновської міської ради, питання стосовно підвищення тарифів – прийняли, проте воно ніяк не вплине на тарифи для місцевих жителів – вони сплачуватимуть ту ж саму суму, що і в 2022 році. Це пов’язано з мораторієм прийнятим на час війни щодо підвищення тарифів для населення. Але тарифи для бюджетних установ все-таки збільшаться. Ці тарифи діятимуть до 30 вересня 2025 року.

«До 1 жовтня спливає термін затвердження тарифів на теплову енергію та її постачання, тому необхідно було прийняти зміни до бюджету для того, щоб «Теплокомуненерго» могло надави нам послуги. У зв’язку з тим, що на період війни в країні діє мораторій, ціни залишаються такими, які і були в 2022 році. Тобто тарифи для населення не змінилися. Різниця буде сплачуватись з бюджету громади», — зауважує Володимир Карпенко.

Доволі хитра схема. Тарифи підвищили, а приватній структурі заплатять з бюджету. Тобто, все рівно – з кишені жителів громади. Та про це ми детальніше розкажемо в наших наступних публікаціях.

Рухаємося далі. Вже кілька місяців на слуху в жителів Сновська – вулиця Гостинна, точніше не сама вулиця, а її найменування. Нагадаємо, 22 грудня 2022 року рішенням Сновської міської ради вулиця Ніни Сагайдак була перейменована на Гостинну, як така, що підпадає під закон «Про декомунізацію». Тоді цю ідею підтримувала і громадськість. Проте через більше року знову в місті виникає питання про її перейменування в попередню назву. Відверто, цю ідею педалює мізерна кількість сновчан. З такою пропозицією до міської ради звернувся житель Сновська Микола Мотяш від імені одинадцяти жителів міста Сновськ. Відомо, що Ніна Сагайдак проживала в Сновську в першій половині минулого століття, була партизанкою.

Два місяці тривало обговорення з громадськістю стосовно повернення вулиці Гостинна старої назви. У підсумку обговорення дійшли висновку, що більшість людей, які брали в ньому участь, не підтримують перейменування вул.Гостинна на вул. Ніни Сагайдак. Тому це питання на виконкомі залишилось відкритим, і розглядатимуть його вже на засіданні сесії.

«Є група громадян, які хочуть повернути стару назву вулиці Гостинна – Ніни Сагайдак, бо вони вважають, що вона не підпадає закону «Про декомунізацію». Свого часу вулицю Ніни Сагайдак було перейменовано у Гостинну, тому що багато хто з місцевих виразив таке бажання. Але знову звернулись інші місцеві жителі, які хочуть повернути стару назву. Тому це питання буде виноситись на сесію. Перед сесією ми плануємо ще раз зробити обговорення з місцевими жителями», — зазначив у коментарі Челайн керуючий справами виконкому Сновської міської ради Володимир Карпенко.

Також рішенням виконкому в межах програми про надання матеріальної допомоги визначено 30 військових, які отримають по 10 тис. гривень одноразової допомоги з бюджету громади на відновлення здоров’я.

«На останній сесії було збільшення фінансування програми виплат для громадян, які опинились в складних життєвих обставинах, мають захворювання складні, для людей, яких житло було пошкоджено, також на лікування військових. Окремо визначено виплати для поранених військових та тих, чий стан здоров’я погіршився під час несення служби. Така допомага передбачає одноразову виплату 10 тис грн. Ця допомога вже виплачується кілька місяців. На виконкомі також затвердили допомогу 30 захисникам. Звичайно така сума – це значне навантаження на бюджет громади, але військові заслужили, щоб ми хоча б так їм допомогли їм відновити здоров’я», — розповів Володимир Карпенко.

Місцеві жителі обурені тим, що про «значне навантаження» і недоречність цих виплат військовим раніше публічно висловлювалися представники фінансового відділу Сновської міської ради і представники депутатського корпусу, які входять до бюджетної комісії. Про цей цинізм теж розкажемо згодом.

За словами Володимира Карпенка, це питання дійсно мало значне обговорення. Зокрема, ще до затвердження цієї програми каменем спотикання у прийнятті та її затвердженні була сама сума виплат.

«Це питання одноголосно проголосували під час виконкому. Спочатку ж на бюджетній комісії перед затвердженням цієї програми ми розглядали варіант виплат сумою в 5 тис грн., проте частина учасників бюджетної комісії висловили думку, що потрібно більше, тому і 10 тис. Це навантаження на бюджет міста, тому обговорювались різні суми виплат», — зазначив Володимир Карпенко.

Загалом засідання виконавчого комітету пройшло конструктивно. Також дуже важливим і потрібним питанням було виділення коштів на придбання і встановлення конструкцій з інформаційними банерами в міському парку на честь загиблих військовослужбовців.

Оксана Замятіна

Фото — із офіційного сайту Сновської міськради

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button