Суспільство

Цинічно і хитро: на Чернігівщині зухвало «віджали» потужне комунальне підприємство

На Чернігівщині вистачає містичних легенд про загадкові події та людей із надприродними здібностями. Полюбляють ці оповідки не лише туристи, а й місцеві. А нещодавно в області з’явилася ще одна історія – не вигадана, а цілком реальна. Але за своєю «містичністю» ситуація нічим не поступається, наприклад, легенді про чернігівського вампіра графа Дуніна.

Йдеться про унікальний на теренах України «комунальний» випадок. Щоправда, тут фігурує не Дунін, а вже сучасник – Бунін. Навесні минулого року начальник управління комунального майна Чернігівської обласної ради Андрій Бунін проштовхнув дуже цікаву штуку. Тихенько без зайвого розголосу було змінено порядок передачі комунального майна в оренду. Якщо коротко, то відтепер Андрій Бунін отримав імператорське одноосібне право (без публічного обговорення, без депутатів обласної ради, без голови обласної ради) самостійно розпоряджатися комунальним майном облради. Тобто в руках цього винахідливого пана опинилися всі облрадівські комунальні підприємства. Фактично він може кому завгодно віддати в оренду будь-яке підприємство. І не просто може, а вже віддає.

Розпочав приховану ймовірну приватизацію комунального майна Андрій Бунін із дуже ласого і соціально важливого шматка. 8 жовтня 2018 року він видає наказ «Про передачу в оренду цілісного майнового комплексу комунального підприємства «Ліки України» Чернігівської обласної ради».

наказ_скрін

А вже 11 лютого 2019 року з’являється Договір оренди №224 цілісного майнового комплексу підприємства. Згідно з цим договором, Андрій Бунін одноосібно (знову ж таки – без публічного обговорення, без сесії і депутатів) віддає весь майновий комплекс КП «Ліки України» на поталу дуже цікавій фірмі – ТОВ «Ліки України».

А зараз для розуміння деякі факти. Майновий комплекс КП «Ліки України» оцінений у понад 140 мільйонів гривень. Це аптеки, лабораторії, житловий фонд, оборотні засоби тощо.

договір_скрін

Щоб не різало слух, винахідливі орендарі зареєстрували однойменне товариство з обмеженою відповідальністю – ТОВ «Ліки України». Тобто ТОВ «Ліки України» взяло в оренду КП «Ліки України». За даними аналітичної системи «YouControl», до переліку засновників ТОВ «Ліки України» (ЄДРПОУ 42502360) увійшли представники трудового колективу (58 % власності, 101 людина), дві приватні фірми ПП «ОССО» (10,5%) і ТОВ «СКАЙ-ЛАБ» (21%), і що найбільше цікаво – офшорна фірма «ФРІЛАЙН ІНВЕСТМЕНТ ЛТД» (10,5%).

власники

засновники_скрін_1

офшори

Директор ТОВ «Ліки України» Ігор Назаренко (з числа трудового колективу) має аж 13,2% власності в новоспеченій фірмі. Важлива деталь, Ігор Назаренко також є діючим керівником КП «Ліки України».

назар

За даними аналітичної системи «YouControl», Ігор Назаренко – бізнес-партнер відомих на Чернігівщині мільйонерів екс-голови ОДА Валерія Куліча та мера Чернігова Владислава Атрошенка. Всі вони разом є кінцевими бенефіціарними власниками сільськогосподарського підприємства «Нива-Плюс», що в Ічнянському районі.

нива засов

кул_атро_наз

Наступним «цікавим» членом трудового колективу є Лариса Степанівна Мартиненко, яка в ТОВ «Ліки України» отримала аж 5 % власності. Ця жінка є діючою заступницею директора комунального підприємства «Ліки України» обласної ради, тобто – заступниця вище згаданого Ігоря Назаренка (бізнес-партнера Валерія Куліча і Владислава Атрошенка).

 

Також цікаво, що ПП «ОССО» (входить до переліку засновників ТОВ «Ліки України») кілька років тому було причетне до фінансових махінацій на теренах Чернігівщини. Цей факт має щонайменше насторожувати в цьому випадку загадкової оренди.

ухвала_скрін

І особлива увага прикута до згаданої офшорної фірми «ФРІЛАЙН ІНВЕСТМЕНТ ЛТД», що фігурує серед засновників ТОВ «Ліки України» (10,5% власності). Ця офшорна фірма також є засновником ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ЕГРІТЕК». А за даними аналітичної системи «YouControl», ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ЕГРІТЕК» входить до бізнесової групи «ЄВРОПА».

2019-02-12_113941

Таким чином, якщо проаналізувати відсотки власності, зв’язки і наведені вище схеми, то стає зрозуміло, що ТОВ «Ліки України» поділили між собою три групи впливу – три депутатські фракції Чернігівської обласної ради. Якщо додати відсотки власності засновників ТОВ «Ліки України» — пов’язаних між собою фірм та членів трудового колективу, то отримуємо беззаперечний факт – контрольний пакет акцій (понад 62 %) ТОВ «Ліки України» знаходиться в руках вже згаданих трьох депутатських фракцій.

Епічний епілог

Не треба бути Нострадамусом, щоб передбачити фінал (якщо вчасно не втрутяться правоохоронні органи) цієї «містичної» історії. Це схоже на дуже хитру схему замаскованої приватизації. Підприємство беруть в оренду «потрібні» фірми, з часом доводять до банкрутства і купують за копійки. Адже орендар має право першочергового викупу підприємства. От вам і вся містика.

І це не єдиний сценарій. В даній ситуації «орендарі» можуть виробляти з своїм дітищем що завгодно. Через ТОВ «Ліки України» можна виводити кошти, вести вигідний бізнес, здавати приміщення в оренду іншим фірмам, провертати махінації з активами, майном та нерухомістю. Спектр «діяльності» насправді необмежений.

У комунальній власності Чернігівської обласної ради нині є чимало потужних ласих підприємств. Наприклад, КП «Діловий центр», КП «БТІ», КП «Чернігівоблагроліс». Цікаво, чи належать ці підприємства громаді зараз? Адже Андрій Бунін із командою міг уже давно віддати в «оренду» потрібним фірмам комунальне майно. Очевидно, наміри серйозні, адже досі вирують пристрасті довкола КП «Чернігівоблагроліс». Це комунальне підприємство окремі ділки навідріз відмовилися передавати у власність громад і намагалися віддати в «оренду» за аналогічною схемою (ув’язати туди трудовий колектив і завести акціонерів). Тому доля КП «Діловий центр» і КП «БТІ» нині висить на волосинці, адже подальших функціонерів цих підприємств може таємно визначити одна людина – начальник управління комунального майна облради Андрій Бунін.

Ще статті по темі

7 коментарів

    1. Это ОПГ так называемое. Дубиль, Аверьянов, Варнавский, Мирошниченко и проиче. Батькивщина и Радикальная партия. Но как видим вышла коалиция с Атроном и Куличем. Веселуха

  1. Звичайно вкрали! І вкрали — Атрошенко, Куліч і Дубіль!!! Запам»ятайте добре ці імена. Адже після того як Порошенко паде 31 березня, а за ним і Юра-картавий піде із прокуратури, в НАБУ буде конкретна справа де головним фігурантом буде Бунін, а як зазвичай буває, з перепугу, він дасть свідчення на кукловодів — Атрошенка, Куліча і Дубіля. До речі, коли Тимошенко приїде в Чернігів треба в неї спитати, що робить в цій ганебній історіії її палкий прибічник Дубіль??? Ідея.

  2. Следующий шаг ОПГ Атрона и Кулича это захват АГРОЛЕСХОЗОВ области хотя Гроднянський агролесхоз они уже захватили и руководит там депутат обл.ради Гришка Божок дерибанит лесхоз на ноль и это ещё один член этой ж ОПГ. И где наши правоохранители ? А прокурор обл- Комашко на представлении получил ц/у навести порядок в лесной отрасли———- «НАВОДИТ»

  3. С райагролісгоспами проходить така сама схема як і з ліками України.Спочатку пан Бунін хотів вцілити в життя проект з наглядовими радами до яких входило чотири особи.Це вищезгадані депутати:Божок,Авер’янов, Пащенко та Бунін.В проекті цього проекту було чітко прописано що вони за своїм розсудом мають право здавати майно райагролісгоспів в аренду.Тоді саме ДП «Городнярайагролісгосп» першим вийшов на протест проти цього,за що і поплатився директор цього підприємства незаконним звільненням.Нове керівництво яке прийшло на підприємство повибивавши двері знизило реалізаційні ціни майже вдвічі що невдовзі приведе підприємство до банкрутства,що і потрібно корупційній схемі обласної ради,а головним покупцем майже даремного лісу став вищезгаданий пан Божок.До речі на сайті фонду комунального майна з’явилася перша ластівка приватизації лісів.Все майно ДП «Чернігіврайагроліс» Бунін запланував передати в аренду.Мені здається що в Чернігові взагалі немає правоохоронних органів.
    На

Back to top button