Суспільство

Цієї весни великого водопілля на Чернігівщині не буде

Щороку на початку березня гідрометеослужба видає прогноз повені на поточний рік по основних річках України, зокрема й Чернігівщини. Вже потім цей прогноз, відповідно до особливостей кожного регіону, коригує обласний гідрометцентр.

І хоча ще середина лютого, але чернігівські водогосподарники-практики вже можуть зробити певні висновки щодо водопілля. Своїми спостереженнями з ЧЕline поділився заступник начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Вадим Потапенко.

«Порівняно з минулим роком, нині снігозапаси вищі. Але водночас варто зважати, що ґрунти не дуже промерзли і цементувалися – до 20 сантиметрів. Тож при інтенсивному таненні снігів велика кількість поверхневих вод піде у ґрунт. Завдяки цьому запаси ґрунтових вод поповняться і певною мірою підвищиться їх рівень. Та оскільки попередні роки в нас були порівняно маловодні, то рівень ґрунтових вод помітно знизився. Тому великого водопілля ми не очікуємо. Щоправда, роблячи прогнози, не варто дуже забігати наперед. Адже пам’ятаємо, як у березні 2013 року випала місячна кількість опадів – і снігові замети сягали до метра. Тоді нам довелося перероблювати прогноз. Тож наразі про кінцеві результати не йдеться. Але дані, які на сьогодні маємо, дають змогу говорити, що великої повені на Чернігівщині не буде», – сказав фахівець.

Ще статті по темі

Back to top button