Суспільство

Тютюновий король світу Зіно Давідофф народився на Чернігівщині

Від провінційного українського містечка на Чернігівщині до Швейцарії. Від бідної багатодітної сім’ї до титулу тютюнового короля світу. Йдеться про легендарного Зіно Давідофф. Народився Зіно саме в Новгород-Сіверському районі.

Улюбленець долі, щасливчик – це точно не про нього, бо успіх довелося здобувати важкою працею. Спершу сім’я жила в містечку Новгород-Сіверський, далі переїздить до Києва, де батько відкриває тютюнову крамницю. Та справи йдуть мляво, родина наважується переїхати ще раз – цього разу до Швейцарії, повідомляє 24 канал.

Заповзятливий син швидко зрозумів: якщо він зараз не візьме справи у свої руки – їх знову чекатиме банкрутство. Заможним європейцям треба було запропонувати щось особливе і по це він вирушає на плантації Латинської Америки. Протягом п’яти років вивчає, як правильно вирощувати листя, сушити та скручувати його. Усе для того, щоб зрозуміти, якою повинна бути дорога сигара.

І там же усвідомлює головну помилку експортерів. Поки прекрасний тютюн перепливає океан, його якість знижується. Тож саме Зіно почав першим перевозити сигари в спеціальних коробках-х’юмідорах, які під час тривалої мандрівки підтримували відповідну вологість і зберігали смак тютюну. І це спрацювало: за декілька років батьківська крамниця перетворюється на успішний бізнес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цього дня в Чернігівській області народився всесвітньо відомий співак Марк Бернес

Основна ставка – на якість. У підвалі крамниці Зіно обладнав спеціальний льох, що повністю відтворював клімат Куби, всі сигари були скручені вручну.

Зіграла на руку й Друга світова. Давідофф викупив усі сигари у Франції, країни Латинської Америки не надсилали, побоюючись за свої кораблі. В одну мить Зіно став європейським монополістом.

Утім, і це не давало приводу хоч трохи знехтувати якістю. Давідофф не брав відпустку, особисто зустрічав клієнтів у вишуканому костюмі. А вони були більш ніж поважні: магнати Ротшильди й Кеннеді та зірки Марлен Дітріх і Ален Делон.

Саме Давідофф зробив кубинські сигари відомими на весь світ. Але тільки до моменту, поки вони були високої якості. Щойно до нього дійшли нарікання – спалив 200 тисяч їхніх сигар і відкрив фабрику в Домініканській республіці.

Надто складним був шлях Зіно від київської крамниці до тютюнової імперії, щоб хтось заплямував його репутацію.

Ще статті по темі

Back to top button