Суспільство

У 1973 році в Чернігівській обласній лікарні з’явився перший відеотелефон для зв’язку з пацієнтами

Сучасне життя важко уявити без смартфонів, коли можеш зателефонувати рідним чи друзям будь-якої миті та ще й побачити їх. Але так було не завжди. Був навіть час, коли люди, які не мали стаціонарних телефонів удома, заздрили тим, у кого вони були.

Між тим, перші прогресивні технічні новинки традиційно з’являлися не в людських домівках, а в різних установах і закладах. Одним із таких винаходів – відеофоном для зв’язку із пацієнтами – користувалися в Чернігівській обласній лікарні в 1973 році. Про це ЧЕЛАЙН розповів знаний історик і краєзнавець Андрій Курданов. І навіть поділився статтею «Відеотелефон … в палаті», яка була надрукована в місцевій газеті «Деснянська правда» від 4 березня 1973 року.

Зокрема, в статті розповідається про невеличку кабіну, в якій встановлений спеціальний апарат з екраном, як у маленького телевізора, та з телефонною слухавкою. За допомогою цього пристрою можна було зв’язатися з пацієнтом, який, наприклад, перебуває в реанімації і якого ще не можна провідувати. Тобто це був зв’язок із пацієнтом на відстані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мені автівка збила 8-річного кермувальника електросамокатом

«У медичній сфері нові технології хоч і повільно, але до обласних центрів доходили, тож такі новинки могли бути. Отакий факт.

Якщо в 1947 році фантазували про відеотелефон і знімали про це фільм в Італії, то, думаю, в проміжку між 1947 і 1973 роком десь же його винайшли. Космічні технології та зв’язок із космонавтами існували ж. То й в інші галузі технічні розробки потрапляли», – зазначає Андрій Курданов.

Щойно широкого поширення набули мобільні телефони, то, певна річ, потреба у відеотелефоні відпала.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Андрій Курданов

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button