Суспільство

У Чернігові гуманітарна катастрофа: немає електрики, люди готують на вогні, тіла лежать годинами

У Чернігові вже більше тижня немає електроенергії, з нього виїхало близько половини мешканців.

Про це повідомив міський голова Чернігова Владислав Атрошенко в інтерв’ю «Українській правді».

«Ми вже більше тижня не маємо електроенергії. І у нас сьогодні немає навіть можливості відновити електрику. Навіть якщо це зробити технічно, цього вистачить на годину, максимум дві.

Непоодинокі випадки, коли під час бомбардувань, оскільки в місті просто немає електрики, немає зв’язку, загиблі просто годинами лежать на тротуарі. Тому що не можна додзвонитися і забрати тіло до моргу.

Дуже багато людей втратили роботу. І вже не мають можливості купити їжу. До того ж асортимент в магазинах значно погіршився, постачання в місто фактично немає.

…Немає можливості зберігати продукти. І люди змушені більше їжі готувати у надзвичайних умовах. Вони просто на вулиці розпалюють вогнища. Це вкрай важко через постійні обстріли. І тут також є питання антисанітарії»,- сказав Атрошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові складна гуманітарна ситуація, околиці зруйновані рф повністю, передмістя — на 60%, – повідомляє омбудсмен Людмила Денісова

За оцінкою мера, з міста виїхало вже більше половини мешканців. Залишаються, в основному, люди, які потребують опіки, яким нікуди їхати. Він зазначив, що міській владі надзвичайно складно давати раду всім викликам у місті, а також опікуватися людьми, які не можуть доставити собі воду або ліки.

За словами Атрошенка, останніми днями кількість обстрілів з боку військ РФ суттєво збільшилася.

«Російська армія свідомо обстрілює житлові мікрорайони. Ці обстріли відбуваються абсолютно хаотично і націлені на те, щоб залякати людей ще більше», — говорить він.

За словами мера, немає сенсу зараз рахувати кількість зруйнованих будинків у місті, тому що ці цифри змінюються щогодини.

«У нас зруйновані сотні будинків у місті. По нам було випущено кілька десятків крилатих ракет. А для розуміння через падіння однієї ракети у радіусі 30 метрів усе житло руйнується. У радіусі 50-100 метрів зі стін вибиває електропроводку», — пояснив він.

Атрошенко також зазначив, що місто потребує багато запчастин – наприклад, для функціонування водопостачання.

«Ці запасні частини закінчуються, а волонтери нам не можуть в цьому допомогти. Нам потрібна тут допомога уряду. Нам потрібно, аби уряд відновив постачання життєво важливих для функціонування міста деталей», — сказав він.

Мер Чернігова також повідомив, що пару разів отримував пропозиції здати місто від російських військових.

«Я подібні смс-ки надсилаю до Служби безпеки. А з невідомих номерів не беру слухавку. Пару таких пропозицій було. Приходять дивні смс-ки дивного змісту, на які я просто не реагую», — розповів він.

«Ми Чернігів нікому не здамо. Хочу, щоб вся Україна це почула», — наголосив Атрошенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button