Суспільство

У Чернігові мають намір перейменувати близько 140 вулиць

Ініциативна група з перейменування вулиць при управлінні культури і туризму у складі істориків, громадських діячів днями розглянула отримані за період від початку російського сторгнення в Україну пропозиції. Серед них — що в Чернігові мають з’явитися вулиці на честь героїв Маріуполя і 1-ої окремої танкової сіверської бригади, яка боронила місто від російських окупантів.

— Ця робота тільки розпочалася. Вона потребує дуже великого процесу усвідомлення, збору інформації і переосмислення. Перейменування — це й певний інструмент ідеологічної боротьби з російським агресором сьогодні, це в першу чергу. І з тією експансією, яка була більш як 200 років на Україну. І це переосмислення нам, можливо, розставить ту всю велику правду про історичні постаті, про нашу топонімію і взагалі про історію нашого міста, — розровідає керівник Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук.

А всього перейменувати пропонують більше ста сорока вулиць. Одним хочуть повернути історичні назви. Приміром, Родимцева назвати Воздвиженською, Декабристів – Чорториївський Яр, а Малясова – Пантелеймонівською. Іншим – дати імена видатних земляків, таких як краєзнавець Андрій Карнабед, Герой України Євген Лоскот, Почесний громадянин Валерій Сарана. Не забули і про історичні постаті – князів, гетьманів і сотників.

— Ми маємо можливість перейменувати, вірніше, повернути історичні назви. Це і пам’ять, але це і туризм, — говорить член цієї комісії історик Сергій Бутко.

ce7e7c2fde5f11fa20390f9da69a16ef-max

Вулиці Першого Травня пропонують дати назву Першої окремої танкової Сіверської бригади, а вулицю Рокоссовського перейменувати на проспект Левка Лук’яненка. Директор історичного музею імені В.Тарновського Сергій Лаєвський пропонує винести ці питання на обговорення громади:

— Перше — віддаючи шану мужності солдатів та офіцерів 1-ої окремої танкової сіверської бригади. Друге — вже неоднарозво обговорювалося, в тому числі і на комісії. І комісія навіть тоді приймала відповідне рішення. Але Чернігів тоді був до цього не готовий. Ну, подивимося, наскільки бомбардування і артилерійські обстріли Чернігова поміняють думку містян.

Рішення щодо перейменувань вулиць, парків і скверів прийматиме міська рада. Поки ж ініціативна група збирає інформацію, розбиває назви по категоріях – фактично проводить наукову роботу, аби рішення було конструктивним і виваженим, говорить начальник управління культури і туризму Олександр Шевчук.

— Процес цей неблизький. Тим більше, що сесії сьогодні не збираються, тому що ми маємо воєнний стан. Швидше за все, оезультат ми побачимо наприкінці війни, — припускає він.

Пропозицій надійшло дуже багато. Можливо, вже невдовзі у Чернігові з’явиться площа або сквер Магдебурзького права, і вулиця Комунальників. Героїзм людей, які забезпечували життєдіяльність міста під обстрілами і підтримують чистоту і порядок нині, гідний високої оцінки і шани.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button