Суспільство

У Чернігові планують об’єднати територію Свято-Воскресенської церкви, розділену дорогою (Фото)

У Чернігові готуються знову об’єднати територію Свято-Воскресенської церкви, яку з 30-х років минулого століття розділяє на дві частини вулиця Реміснича (колишня Комсомольська). Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, до якого церковна громада зверталася з цією проблемою в минулі роки, готовий розпочати відновлення історичної справедливості.

Зустріч із цього приводу, в якій узяли участь митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, виконувач обов’язків настоятеля храму протоієрей Миколай, а також мер міста й актив церковної громади, відбулася в приміщенні дзвіниці цього храму. Запросили, зокрема, тих активних парафіян, які не тільки переживають за долю храму, а й мають юридичну освіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створення острівців безпеки на дорогах тепер є обов’язковим, – Лев Парцхаладзе

Окрім міського голови, від міста участь у зустрічі взяли його профільні заступники, начальники відповідних управлінь, представники заповідника «Чернігів стародавній» та Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації.

Отже, йдеться про те, щоб замість автодороги між двома будівлями однієї церкви зробити об’їзд по напівколу поза дзвіницею. Наявна територія дає можливість зробити дорогу з двостороннім рухом і повноцінними вело- та пішохідними тротуарами. Зараз це місце є частиною церковного господарського двору, тут розташовані підсобні господарські споруди. Ідеться про обмін земельних ділянок: церква замість частини двору одержить ділянку, на якій зараз дорога, і об’єднає свою територію в єдине ціле.

— Ніхто жодних прихованих цілей, які могли б нашкодити громаді храму, не має. Мені як міському голові це точно не потрібно. Храм як діяв, так і буде діяти. Роботи розпочнуться тільки тоді, коли ми повністю завершимо юридичну частину. А саме – земельну ділянку між церквами, по якій зараз проходить вулиця, ми виділимо окремо і заведемо в земельний кадастр. Те саме зробимо для ділянки під майбутню дорогу, проведемо обмін, потім об’єднаємо ділянку церкви. Площа землі, яку займає церковний двір, залишиться такою ж- 45 соток. Юридичні ризики церкви на цьому закінчаться: в неї буде земля і буде договір. Інші побоювання – щоб від будівельних робіт і від нової дороги не руйнувалася будівля храму. Але якщо зробити для нової дороги хорошу основу, то храм, навпаки, буде страждати значно менше, ніж зараз. Що краща основа – то менше вібрацій, якщо, звісно, все зробити з дотриманням технологій, – сказав Владислав Атрошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Чернігова провалилася дорога

Про інші подробиці планів щодо перенесення дороги розповів начальник міського управління ЖКГ Ярослав Куц. За його словами, дорога з Ремісничої по напівколу в об’їзд дзвіниці може бути повнорозмірною, з двобічним рухом, завширшки 7 м. Плюс два велопішохідні тротуари по 2,5 м.  Проекту наразі немає, до його розробки тільки братимуться. Він передбачатиме не лише дорогу, але й паркувальні майданчики, впорядкування території. Роботи планують наступного року.

Як відомо, в містобудівних перспективних планах завжди була вулиця, яка мала б «прорізати» проїзд від вул. Любецької до вул. Хлібопекарської. Зробити таке зараз було би ще складніше, ніж за радянських часів. Розширити ж вулицю Ремісничу наразі неможливо, бо її найвужче місце проходить якраз між двома історичними церковними будівлями.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button