Суспільство

У Чернігові пройшли заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення (Фото)

Сьогодні, 8 травня, Україна разом із багатьма країнами світу відзначає День пам’яті та примирення на знак вшанування кожного, хто боровся з нацизмом, а також інших жертв війни.

День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який відзначатимуть завтра, нагадують всьому світу про страшну катастрофу і є застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині вшанували пам’ять загиблих у роки Другої світової війни (Фото)

У Чернігові зранку біля Меморіального комплексу «Жертвам нацизму», що в урочищі Подусівка, керівники міста та області, народний депутат України, представники Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, релігійних громад, національно-культурних товариств, вшанували подвиг тих, хто здобував перемогу над нацизмом у Другій світовій війні.

Саме на цьому місці у роки окупації обласного центру розстріляли і піддали нелюдським тортурам 15 тисяч наших співвітчизників. Карателі жорстоко вбивали не тільки військовополонених, партизан, а й жінок, дітей, літніх людей.

«Тут загинули представники різних національностей. В першу чергу, радянські військові, які захищали нашу землю і на своїх плечах принесли перемогу. Але ми всі розуміємо, що під час Другої світової війни загинула безпрецедентна кількість мирного населення. Нацисти свідомо вбивали евреїв, ромів, українців, росіян та білорусів. 8 травня ми не тільки дякуємо за перемогу й мир на нашій землі солдатам, які зі зброєю захищали нашу землю, а й згадуємо мільйони невинних людей, які загинули в ті роки. Також протягуємо руку миру. Тому що головне – це зробити висновки з тих подій, які відбулися. Для того, щоб вони ніколи більше не повторилися. І звичайно цього дня ми вшановуємо всіх ветеранів, які наближали День перемоги. Я думаю, що жодна родина на Чернігівщині та в Україні не лишилася осторонь від цієї біди, яка є загальною для всього населення», — зазначив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Учасники заходу поклали квіти до обеліску «Меморіалу на честь мирних жителів м. Чернігова, розстріляних нацистами у 1941-1943 роках», а потім до пам’ятника загиблим ромам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні відзначають День пам’яті та примирення

Пізніше пам’ятний захід продовжився у сквері ім. М. Попудренка, де згадали всіх воїнів – переможців нацизму й нинішніх захисників Вітчизни, які своїми мужніми вчинками утверджують спадкоємність українських традицій у прагненні до волі.

Громадськість міста Хвилиною Мовчання вшанували пам’ять полеглих героїв-захисників. А після цього відбулося покладання квітів до Братської могили воїнів, які полягли в боях за свободу Батьківщини.

На знак вшанування героїчного подвигу синів Чернігівщини від імені керівництва міста та області курсанти почесної варти встановили корзини з квітами до Пам’ятного знаку визволителям на міському кладовищі «Яцево», меморіальних стел загиблим учасникам антитерористичної операції та героям «Небесної сотні».

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button