Суспільство

У Чернігові трансформують мережу шкіл: питання розглянуть на сесії

На п’ятій сесії Чернігівської міської ради депутати розглядатимуть питання «Про затвердження Програми трансформації мережі закладів загальної середньої освіти міста Чернігова на 2021-2024 роки».

Відповідний проєкт рішення вже з’явився на сайті міськради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Чернігова знайшли тіло людини

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

У пояснювальній записці до цього проєкту рішення вказано, що 18 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту», який визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи повної загальної середньої освіти.

Зі вступом у дію зазначеного Закону з’явилось законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що має сприяти підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального, культурного потенціалу суспільства та особистості.

У Законі не вживаються терміни «І ступінь» чи «І-II», «І-III ступені». Натомість Закон містить терміни «початкова школа», «гімназія», «ліцей».

Відповідно до абз. 8 ч. 1 ст. 35 Закону, заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на кількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

Відповідно до Прикінцевих і перехідних положень Закону, з 1 вересня 2024 року набувають чинності такі вимоги Закону:

—        початкова школа має функціонувати як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії;

—        гімназія та ліцей мають функціонувати як окремі юридичні особи;

—        для започаткування та провадження освітньої діяльності комунального ліцею у його складі має бути створено та функціонувати не менше як чотири 10-ті класи;

—        як виняток, за рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти.

Відповідно до статті 32 Закону:

—        мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства;

—        рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають районні, міські, сільські, селищні ради;

—        рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські ради (міст із населенням більше як 50 тисяч).

Отже, Закон не передбачає можливості подальшого функціонування шкіл

«I-III ступенів». До 1 вересня 2024 року Чернігівська міська рада має прийняти одне з таких управлінських рішень стосовно кожного із заснованих раніше закладів загальної середньої освіти «I-III» ступенів:

—        змінити тип таких закладів на гімназію, яка забезпечуватиме здобуття виключно базової середньої освіти («II рівень») або початкової освіти і базової середньої освіти («I-II рівень»);

—        для забезпечення здобуття профільної середньої освіти створити ліцеї («ІІІ рівень»).

Отже, пропонується затвердити Програму трансформації мережі закладів загальної середньої освіти у місті Чернігові на 2021-2024 роки.

Трансформація мережі закладів загальної середньої освіти м. Чернігова відбуватиметься поетапно, шляхом реорганізації закладів, що здійснюють освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти в гімназії (зі структурним підрозділом «початкова школа») та ліцеї (не матимуть у своєму складі початкової школи).

У разі реорганізації закладу загальної середньої освіти управління освіти Чернігівської міської ради забезпечить учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Ще статті по темі

Back to top button