Суспільство

У Чернігові тварин прищеплюють від коронавірусу (Відео)

Вакцинація – один із найефективніших способів захиститися від інфекційних захворювань. Прищеплюють не тільки людей, а й тварин, які мають власний комплекс смертельно небезпечних хвороб.

«Прищеплюють вакциною комплексною зараз. У нас моновакцин немає. Якщо говорити про собак, то це чума, ентерит, гепатит, аденовірусна, парвавірусна інфекція, лептоспіроз і сказ», — Ірина Змієвська, заступник начальника Чернігівської міської державної лікарні ветеринарної медицини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через недбалість туристів у «Беремицькому» загинуло дитинча муфлона, за життя ще однієї тварини борються

Усі щеплення роблять один раз на рік. Крім того, від інфекційних захворювань на першому році життя треба проводити ревакцинації через декілька тижнів.

Спільними хворобами для людини і тварини є лише сказ і лептоспіроз. Проте зустрічаємо тут і назву знайомого вірусу, що поставив на вуха увесь світ.

«Найактуальніша зараз – це коронавірусна інфекція перебіг якої у вигляді… Це не наш коронавірус, ні… У них є свій, давно відомий, давно вакцинований коронавірус, перебіг якого характеризується гострим ентеритом. І тварини доволі часто гинуть», — Ірина Змієвська, заступник начальника Чернігівської міської державної лікарні ветеринарної медицини.

На відміну від собак, коти мають свій набір смертельних інфекцій, що підлягають вакцинації. Спільний лише сказ.

«Коти. У них свої вірусні захворювання – панелейкопенія, в народі – чума котів, каліцивіроз, герпесвірусна інфекція і хламідіоз. Це захворювання, що передаються повітряно-крапельним і контактним шляхом. Прищеплюють котів із 2-місячного віку, також з інтервалом кілька тижнів. Потім ревакцинація кожен рік», — Ірина Змієвська, заступник начальника Чернігівської міської державної лікарні ветеринарної медицини.

Загалом, за словами ветеринарних лікарів, частіше хворіють і, відповідно, гинуть тварини до року. Тому вакцинація особливо актуальна саме в цей період життя домашніх улюбленців.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button