Суспільство

У Чернігові урочисто відкрили меморіальну дошку засновнику міського руху ветеранів Афганістану Василю Шевчуку

У Чернігові вчора, 22 червня, на фасаді житлового будинку №29 на вулиці Івана Мазепи урочисто відкрили меморіальну дошку Василеві Шевчуку — засновнику міського ветеранського руху воїнів Афганістану, громадському діячеві, письменнику, краєзнавцю, ветерану Другої світової війни, який усе життя був професійним військовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині з’явилась нова меморіальна дошка

Біля дому, в якому він проживав, зібралися чернігівці та почесні гості, щоб вшанувати його пам’ять.

 

Присутні розповідали, що ім’я Василя Шевчука для багатьох стало символом незламності духу, зразком патріотизму й мужності, відданості своїй меті й порядності, а ще – душевної доброти. Все його життя – це боротьба. Він пройшов крізь багато випробувань: страшний голод у 1933-му, горнило Другої світової війни, тяжкі повоєнні роки та постійні переїзди з одного місця на інше. А потім – втрату єдиного сина Володимира, який загинув на війні в Афганістані.

Тоді Василь Іванович знайшов в собі сили і об’єднав навколо себе двадцятирічних воїнів, які повернулися з Афганістану, та створив у Чернігові один із перших «афганських» клубів, згодом перетворивши його в могутню й дружню Чернігівську міську Спілку ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). Він став не просто старшим товаришем, наставником, а й справжнім батьком. Багато добрих справ було зроблено очолюваною ним організацією: увічнення пам’яті загиблих воїнів у назвах вулиць й меморіальних дошках, встановлення пам’ятника уродженцям Чернігівщини загиблим в Афганістані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша в Чернігові меморіальна табличка Героям Української Революції

Василь Шевчук народився 27 серпня 1926 року у с.Збараж Козятинського району Вінницької області. Помер — 14 жовтня 2016 року, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, в День захисника України, на 91 році життя. Похований на міському кладовищі поруч із сином та дружиною Ніною Юхимівною.

За бойові заслуги Василь Шевчук нагороджений орденами «Слави ІІІ-го ступеня», «Вітчизняної війни ІІ-го ступеня», має безліч заслужених медалей, серед яких — «За взяття Кенігсберга» і «За бойові заслуги».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button