Суспільство

У Чернігові відновлять дерев’яне мереживо на першому будинку

«Розпочато роботу над відновленням мережива на нашому першому будинку в Чернігові!» — так про реставраційні роботи в місті в мережі Фейсбук повідомив Станіслав Іващенко, координатор проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова».

Цей будинок знаходиться на вулиці Зеленій, між Гончею та Стрижнем. За даними реставраторів, він був зведений ще у ХІХ столітті. Про це зокрема свідчать залишки досить багатого та рідкісного різьблення.

«Цей об’єкт буде особливим. Ми відновимо величезні різьблені пілястри та приблизно 30 сегментів декору на карнизі. Уперше в історії проєкту для цього буде використане професійне обладнання, а не ручна праця. У цьому нам допоможе кафедра технологій машинобудування та деревообробки НУ Чернігівська політехніка за сприяння її завідувача, пана Андрія Єрошенка», — пише Станіслав Іващенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Під Черніговом відновлюють цінний старовинний маєток з дерева

За словами реставратора, вже:

— погоджено роботи з обома сім’ями, які проживають у будинку;
— проведено всі необхідні фізичні заміри;
— підтверджена допомога Політеху;
— усі елементи різьблення відфотографовано та відтворено у їхньому оригінальному вигляді у векторному форматі для машинної вирізки;
— замовлено та оплачено 16 метрів дошки (8 штук: 2000 мм х 250 мм х 20 мм, ясен), придбано рейки для обрамлення пілястр та антисептик для дерева.

96420934_554741098790785_6043477447461044224_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button