Суспільство

У Чернігові забруднювали землю нафтопродуктами: заподіяна шкода становить понад 400 тисяч збитків

Понад 428 тисяч гривень розрахували представники Державної екологічної інспекції в Чернігівській області за шкоду, заподіяну державі в результаті забруднення земель на території м. Чернігова в районі Подусівки.

Так, 7 жовтня поточного року в результаті огляду земельної ділянки, розташованої між залізничною колією, котра веде до колишнього ПАТ «Чернігівський м’ясокомбінат» (м. Чернігів, вул. Любецька, 80), і залізничною колією Чернігів – Горностаївка, інспекторами виявлено природну западину, що заповнена шламовими фракціями вуглеводнів й утворила наземний ореол забруднення  на площі 672 кв.м. У ході перевірки на земельній ділянці відібрано проби ґрунту та встановлено факт перевищення нормованих показників вмісту нафтопродуктів у більше ніж 20 разів, що призвело до забруднення земельної ділянки вуглеводними. Суміш вуглеводнів розміщується на землі та просочилась у ґрунт, що спричиняє забруднення земельних ресурсів, атмосферного повітря та ґрунтових вод і є порушенням вимог ст. 45 Закону України «Про охорону земель», ст.52 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сновському районі виявили незаконну рубку дерев

Попри неодноразові звернення та вимоги Державної екологічної інспекції в Чернігівській області до Чернігівської міської ради, саме в особі якої визнано право територіальної громади м. Чернігова на вказану земельну ділянку та яка є органом управління у сфері благоустрою на відповідній території, щодо вжиття заходів з ліквідації цього забруднення, наразі ділянка з нафтопродуктами лишається небезпечним джерелом подальшого поширення забруднення. Через бездіяльність причетних посадових осіб Чернігівської міської ради продовжується негативний вплив на довкілля та здоров’я людей, які мешкають  поруч.

Тож Державна екологічна інспекція в Чернігівській області звернулася до Чернігівської міської ради з вимогою забезпечити проведення комплексу робіт, спрямованих на ліквідацію техногенного забруднення об’єктів довкілля на відповідній земельній ділянці та її рекультивацію.

Зважаючи на те, що міська рада з 2016 року практично ігнорує вимоги Інспекції щодо вирішення порушеного питання, заяву про вчинення кримінального правопорушення направлено до відповідних органів поліції. Крім того, всі матеріали у цій справі передано до Чернігівської обласної прокуратури для надання правової оцінки діям і бездіяльності причетних посадових осіб Чернігівської міської ради та вжиття заходів прокурорського реагування.

Сподіваємося, що питання щодо забезпечення екологічної безпеки землекористування та дотримання вимог природоохоронного законодавства невдовзі буде вирішено.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button