Суспільство

У чотирьох громадах  на Чернігівщині збільшилась захворюваність на небезпечні інфекції

Загальна  інфекційна захворюваність за сім місяців 2024 року по Козелецькій, Остерській, Кіптівській, Деснянській громадах зросла майже на 30 відсотків  в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року.

За даними Козелецького відділення центру контролю та профілактики хвороб зростання відбулось за рахунок захворювань на кашлюк, ГРВІ, хвороби Лайма, вірусні гепатити, інфекційний мононуклеоз, лептоспіроз, менінгококова інфекція.

Кількість хворих, які звернулись за медичною допомогою з приводу інфекційних хвороб у Козелецькій громаді – 1715 людей,в  Остерській — 1555, Деснянській– 671, Кіптівській — 1370 хворих.

Зареєстровано 147 випадків захворювань на коронавірусну інфекцію

Показник захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції перевищує минулорічний показник на 34,4 %. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівництво пішохідного мосту через Десну: фото з минулого

Інфекційна захворюваність без грипу та ГРВІ за звітний період 2024 року зросла на 31,7%.

Всього зареєстровано  28 випадків захворювання  на гострі кишкові інфекції, в тому числі сім на сальмонельоз. Цей показник не перевищив минулорічні відмітки, в 2023-му зареєстровано також 28 випадків.

За сім місяців 2024 року встановлено 12 випадів захворювання на хронічний вірусний гепатит С в Деснянській, Кіптівській, Остерській  громадах по 2 випадки та в Козелецькій — 6 випадків, в минулому році — 4   випадки захворювання. Також виявлено 2 випадки захворювання на хронічний вірусний гепатит В, всі хворі з Козелецької громади. 13  випадків захворювань на хронічні вірусні гепатити були виявлені під час проходження хворими ВЛК.

Зареєстровано 12 випадків захворювань на керовану групу краплинних інфекцій, зокрема кашлюку. Козелецька ОТГ – 8 випадків, Деснянська ОТГ – 4 випадки. Лише двоє із захворілих дітей має повний курс щеплення проти кашлюку.

В лютому в селі Скрипчин Козелецької громади померла 14-річна дитина від захворювання генералізованою формою менінгококової інфекції, менінгококцемії тяжкого ступеня. 

Зареєстровано 2 випадки захворювання на інфекційний мононуклеоз, лабораторно підтверджені , в минулому році за звітний період – один.

В 2024 році зареєстровано 2 лабораторно підтверджених випадків захворювання на лептоспіроз в Козелецькій та Кіптівській громадах —  у жительки села Сираї, 65 років та чоловіка 77 років з села Підлісне. Хворі виписані з одужанням. В минулому році за даний період — жодного.

На хворобу Лайма захворіли 7 чоловік. Це житель села Пушкарі, який отримав укус кліща під час вилову риби на березі річки Остер. Також, жителі сіл Часнівці, Пархимів, Любеченинів (біля лісу). Житель села Бобруйки (біля поля). Жителі Остра — чоловік  який інфікувався у лісосмузі та дитина, що відпочивала біля річки Десни. За 7 місяців минулого було 6 випадків хвороби Лайма.

За антирабічною допомогою звернулося 112 осіб, з них 9 людей, яких вкусили тварини з встановленим діагнозом сказ. Підтверджено діагноз сказ у тварин на території Кіптівської (с. Красилівка), Козелецької (с. Скрипчин)  та Деснянської (с. Бір, с. Косачівка) громад.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button