Суспільство

У іваницькій бібліотеці відкрили виставку раритетних новорічних іграшок (Фото)

Дід Мороз, Червона Шапочка, грибок, їжачок, ракета: колекцію старовинних новоріч них іграшок з минулого пред ставили у Іваницькій бібліотеці філії. Тематична виставка «Новорічні іграшки із старої валізки» буде дія ти до новорічно-різдвяних свят. Це проєкт бібліотекарки закладу Та мари Вірко, яка давно виношувала ідею відкрити виставку. Адже у її власній колекції назбиралося чимало іграшок, які багато років пані Тамара трепетно берегла. Тож чому не виставити їх на загал? Ялинкові прикраси у книгозбірню принесли й читачі. Вони виготовлені у різні періоди минулого століття і мають свою надзвичайно цікаву історію.

Є на виставці і найстаріші іграшки, які прикріплюються на ялинку прищепками. Вони колись користувалися особливою популярністю, бо їх було дуже зручно кріпити на середину гілочки, розповідає Тамара Вірко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сосниці пройшов Фестиваль вертепів (Фото)

Особливий інтерес відвідувачів викликає колекція скляних новорічних іграшок кінця 50-х років минулого століття. Серед них фігурки тварин, птахів, хлопчиків і дівчаток, новорічні кулі та гірлянди, персонажі казок.

Як зазначає Тамара Андріївна, найчастіше ялинки прикрашали чимось таким, що було символом для гордості. У 60-ті роки однією із таких подій став політ у космос. Саме тому хлопчик-космонавт також був окрасою ялинки. Такого космонавта можна побачити і на виставці у бібліотеці. А ще є космічна ракета, літак…

За цими іграшками також можна прослідкувати зміну епох та ідеологій, а також відчути дух минулого століття, зазначає Тамара Вірко. Атмосфера виставки спонукає дорослих поринути у світ дитячих спогадів про Новий рік та Різдво, а дітей – глибше ознайомитися з традиціями святкування.

– Тож якщо хочете зануритися в історію новорічних свята і побачити, якими іграшками прикрашали ялинку півстоліття тому – обов’язково відвідайте нашу ретро-виставку, – запрошує пані Тамара.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Автор: Світлана ЧЕРЕП газета «Трудова Слава» м. Ічня

Ще статті по темі

Back to top button