Суспільство

У Катерининській церкві у Чернігові вперше провели Різдвяне Богослужіння 25 грудня

Прихожани Чернігівського кафедрального собору святої великомучениці Катерини, що у Чернігові, висловилися за святкову службу 25 грудня. Тож вчора там відбулось Різдвяне богослужіння. Для тих, хто планує відзначати Різдво 7 січня, — Різдвяне богослужіння відбудеться саме у цей день.

Дискусії про те, що Україна має перейти на святкування Різдва 25 грудня, як це відбувається у західних країнах, тривають не один рік. До речі, ще у 2019 р. Митрополит Київський і всієї України Епіфаній зазначив, що українці можуть святкувати Різдво за григоріанським календарем 25 грудня, якщо вони цього хочуть.

То чому виникли подібні розбіжності у цій даті? Трохи історії. Ще до нашої ери відома історична постать — давньоримський державний і політичний діяч, полководець (його титули та звання можна продовжувати довго) Гай Юлій Цезар запровадив календар, практично такий самий, який існує й сьогодні,– юліанський. Проте згодом з’ясувалось, що він не зовсім точний. Бо Земля робить оберт навколо Сонця орієнтовно на 12 хвилин повільніше, ніж собі думали давні римляни та, відповідно, й Ю.Цезар. І так вийшло, що за 1500 років юліанський календар відстав аж на цілих 10 днів. Щоб якось навести лад у датах святкування папа Римський Григорій XIII у 2-й половині ХVІ ст. розпочав реформу юліанського календаря. Після спілкувань із науковцями він наказав «відкоригувати» високосні – невисокосні роки, що дало змогу суттєво зменшити розходження у часі оберту Землі навколо Сонця із 12 хвилин до 26 секунд на рік. Але відставання ще зберігалось. Тоді за папським наказом було пропущено аж 10 днів і у 1582 році зразу за 4 жовтня настало 15. Відповідно до імені вказаного папи Римського цей календар назвали григоріанським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туманні вогники напередодні свят: передноворічний Чернігів (Фотофакт)

Але не всі країни перейшли на григоріанський календар, у тому й числі українські землі, бо на той час існували протиріччя між католиками та православними.

Уже на початку ХХ ст., точніше під час революції Українська Народна Республіка перейшла на новий григоріанський календар. Більшовики теж запровадили цей календар. Однак церква, яка дотримувалась традицій, — не схотіла підтримувати комуністів. Ось так і склалось: католики та й велика кількість православних святкують Різдво 25 грудня, а значній частині українських православних та греко-католиків треба чекати ще 13 днів до свята Різдва Христова.

Для довідки: у 2101 році, через неточність юліанського календаря, Різдво припадатиме вже на 8 січня.

Юліанським календарем зараз продовжують користуватися Російська, Грузинська, Сербська, Єрусалимська православні церкви, а також Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ).

У Православній церкві України зазначають, що готові розпочати календарну реформу за умови, що її підтримає більшість вірян.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button