Суспільство

У Кіптівській громаді придбали житло для дівчини-сироти

Як відомо, однією з найактуальніших проблем нашої держави є забезпечення громадян житлом. Водночас особливе занепокоєння викликають випадки, коли перед цією проблемою постають найбільш уразливі категорії осіб, такі як діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Саме тому Кіптівська громада однією із перших долучилася до загальнодержавної програми, згідно із якою з державного бюджету виділяють кошти на придбання житла дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування. За час участі в цій програмі було придбано дві квартири у с. Прогрес, і ось наприкінці 2020 року було придбано житловий будинок у с. Кіпті для місцевої дівчини-сироти Аміни Строкач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після 23-річчя сироти зможуть претендувати на житло позачергово

Мама Аміни померла, коли дівчинці не було й року, тому майже з народження її виховувала рідна тітка, яка ніколи не ділила дітей на своїх і чужих – усі рідні, всі улюблені, всім хотілося дати тільки найкраще. Але зрозуміло, що купити житло бодай одній дитині, а в опікуна Олени Пузирної їх троє, не було змоги. Хоча двері батьківської хати завжди були відкриті для дітей, та зрозуміло, що власне житло просто необхідне для кожного, бо вже такий вік, що невдовзі вони почнуть створювати власні сім’ї, й опікунам дуже хотілося, щоб хоча б у Аміни був власний куток. Саме тому ще в 2013 році її поставили на квартирний облік, проте особливої надії на те, що Аміна отримає житло не було, бо сім’я Пузирних навіть ніколи не чула, щоб хтось десь та ще й за державний кошт отримав житло. І от минуло сім років, на диво вже ніхто й не сподівався, але, як відомо, під Новий рік вони завжди трапляються. У грудні Кіптівська сільська рада отримала субвенцію для придбання житла дитині-сироті. Житло дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, купується згідно з чергою, і, на щастя, підійшла черга саме Аміни.

Як говорить сама дівчина, коли дізналася, що отримає житло, одразу не повірила, бо вже навіть не сподівалася, що це колись трапиться. Тому першу годину це був просто мовчазний ступор, потім усією сім’єю почали телефонувати до сільської ради та служби у справах дітей, аж поки нарешті переконалися, що їм не почулося. Тут зараз усі подумають, що сім’я пішла відкорковувати шампанське, але ні, тепер перед ними постала дилема, що ж обрати: однокімнатну квартиру в Чернігові чи просторий будинок тут, у Кіптях. Думали недовго, бо Аміна підійшла до цього питання з дорослою серйозністю – вирішила, що куплять будинок у Кіптях, адже село розташоване на трасі і, хоч як би повернулося життя, хоч куди Аміну закинула б доля, знатиме, що в рідному селі її чекає така омріяна, а головне – своя оселя, додалося до цього ще й бажання  бути ближче до родини, адже всім, що має в цьому житті, завдячує саме прийомним батькам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігівській області 84 дитини пільгових категорій отримають житло

Та отримати державні гроші виявилося значно простіше, ніж знайти будинок, який сподобається, а головне – такого продавця, який погодився б пройти разом з Аміною всі бюрократичні нюанси, пов’язані з отриманням субвенційних коштів. Та все ж світ не без добрих людей, і на щастя так збіглося, що саме господар того будинку, що сподобався найбільше, погодився на всі умови, висунені нашим законодавством, і стійко пройшов усі процедури, подекуди жертвуючи власним часом. Але все вдалося, і вже наприкінці грудня Аміна зайшла до щойно придбаного будинку повноправною господинею. Дім готовий до проживання, підведений газ, а всі меблі та кухонне начиння колишній господар будинку залишив Аміні як новорічний подарунок, тож дівчина разом із родиною зустріла 2021 рік уже в новому помешканні, з новими амбітними планами та сподіваннями.

Сайт Кіптівської громади

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button