Суспільство

У Кіптях розпочинають поетапну роботу з декомунізації пам’ятників і символів радянської доби

У спадок від радянського союзу українським містам, селищам і селам дісталися пам’ятники або пам’ятні знаки з радянською символікою. Часто її розміщували і на різних закладах та установах.

І хоч уже багато років, як Україна незалежна, радянську спадщину у вигляді пам’ятників, знаків і символіки викорінюємо й досі.

Нині символіка, пов’язана з радянським минулим, усе ще залишається в Кіптівській громаді. Утім, не через небажання її позбуватися, а тому, що справа потребує комплексного підходу та фінансів, із чим у теперішній час особливо сутужно.

Але рішення, що стосується подальшої декомунізації, сесія Кіптівської сільської ради ухвалила.

ЧТАЙТЕ ТАКОЖ: Коштовні таємниці Чернігова: Борисоглібський скарб (Фото)

«Так, рішення таке є, але поки що ми не бралися до виконання в жодному із сіл через те, що ця робота фінансово затратна. І треба подумати, як саме її виконати.

Здебільшого йдеться про пам’ятники, пов’язані з Другою світовою війною, та символіку радянської доби, розміщену на різних закладах, зокрема будинках культури, наприклад герб Української РСР та інші знаки, наприклад як доярка із серпом і молотом.

Не будеш же зубилом вирубувати зірку на ремні в солдата, який височіє на пам’ятнику. Бо треба розуміти стан цих пам’ятників, адже він не скрізь задовільний. Адже якщо стукнемо молотком, то замість зірочки відпадуть ноги.

Наприклад, у Підлісному стоїть стела заввишки 15 метрів, а зверху на ній є зірочка. Щоб знести чи спиляти ту зірочку, треба туди якось дістатися. Казав комунальникам: «Хлопці, зріжте зірочку». Вони відповідають: «Боїмося такої висоти і так високо не заліземо». Тож кого просити піднятися на таку висоту?Тож це не така робота, що взяв і швиденько поробив. Вона комплексна, з виконавцями і затратами. Тож ми цю роботу розпочинаємо, але поетапно», – в коментарі для ЧЕЛАЙН пояснив Володимир Кучма, голова Кіптівської громади.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button