Суспільство

У Коропській ОТГ реалізують крутий екопроєкт

«Хочеш бути щасливим – повернися до початку» – таку назву має проєкт, який у рамках Бюджету участі взялися реалізувати в Коропській ОТГ.

Втілити задумане в життя планують у с. Будище, що в Коропському районі на Чернігівщині.

«На сьогодні там є хороша база для реалізації проєкту — і інфраструктура, і сама природа», – розповідає начальник відділу економіки, муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Коропської селищної ради Валентина Корольова.

Заявку до Бюджету участі подали жителі цього села. Автори, розробляючи проєкт, керувалися мудрістю предків, які говорили: «Хочеш бути щасливим – повернися до початку», маючи на увазі єднання з природою.

«Босоніж пробігтися стежками росянистими, ранковою зорею посидіти біля водойми з вудкою, поспілкуватися з птахами, вдихнути аромат сінокосу, перекинути в себе від спраги глечик парного молока з окрайцем свіжоспеченого хліба, відчути смак селянської кухні, доброзичливість і гостинність сільського населення», – саме так описують автори проєкту перевагу відпочинку в сільській місцевості. Адже люди з міст дедалі частіше шукають відпочинок на природі. А зелений туризм – ще й можливість поринути в певну сільську екзотику: показати, звідки береться хліб, молоко, мед тощо.

Окрім того, реалізація цього проєкту дасть можливість місцевим мешканцям заробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Корюківській ОТГ будують міні-футбольне поле зі штучним покриттям – четверте

Також, на переконання Валентини Корольової, проєкт із реалізації зеленого туризму в Коропській ОТГ має низку переваг. Зокрема, зростання попиту на відпочинок у сільській місцевості, екологічно чиста сільська місцевість, наявність трудових ресурсів у селі, які змогли б обслуговувати туристів, і, звісно, гостинність господарів та доступна ціна за відпочинок.

Стартуватиме проєкт із турів вихідного дня. Аби зацікавити туристів, у Коропській ОТГ планують долучитися до туристичних маршрутів Батурин – Короп – Будище.

«Починаючи з Батурина, потім історичні місця Коропа: музей Кибальчича, церкви, фортеця, екопарк, на території якого є сільськогосподарські підприємства, що виробляють екологічно чисту продукцію. Можливо, вони також будуть залучатися до маршруту. І завершальний етап – Будище, де можна буде відвідати Мезинський національний парк, побувати на риболовлі, позбирати ягоди, гриби, лікарські рослини. Також проєктом передбачається відвідування пасіки, катання на катамаранах, сплав на плотах, традиційна екокухня – готування іжі з екологічно чистих продуктів, які вирощуються та виготовляються на території села, катання на конях та традиційні сільські вечорниці», – ділиться планами начальник відділу економіки, муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Коропської селищної ради Валентина Корольова.

Вартість реалізації проєкту – 45 тисяч гривень. 25 тисяч гривень із них передбачено на придбання  сільських будиночків, аби створити умови для зручного нічлігу, дотримання особистої гігієни та повноцінного харчування туристів. Наразі розглядаються два варіанти – закупівля будинків, які нині пустують на території села, або закупівля готових будинків, які привезуть і поставлять у селі.

Надалі проєкт розвиватимуть і як сімейний відпочинок, а також для різних вікових категорій.

«Сподіваємось, що з втіленням цього проєкту відродиться сільський зелений туризм. Якщо так станеться, то відродиться і село, підвищиться рівень життя сільської місцевості, рівень зайнятості сільського населення, що у свою чергу призведе до наповнення бюджету громади», – зазначає начальник відділу економіки, муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Коропської селищної ради Валентина Корольова.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button