Суспільство

У Корюківці «бешкетувала» кульова блискавка

Гроза дуже небезпечна як для людей, так і для техніки. Ця аксіома ще раз підтвердилася 21 травня. В обідню пору неділі над Корюківкою мигали блискавиці й гримів грім. На вулиці 8 Березня блискавка одразу почала прицільно «бити»: комусь у водопровід, комусь – в електрокабелі. Через це в декількох будинках вийшли з ладу побутові та телекомунікаційні прилади. Дещо з того заряду дісталося й людям.

koryukivka-bliskavka-620x330— Я якраз відкрутила кран і посуд мила, — розповідає потерпіла Ольга Баглай. – Бачила перед цим, що синя хмара з-за лісу суне, але й думки ніякої не виникало про небезпеку. Вітер здійнявся, дощ пішов і тут як стрельне щось наді мною! А з крана, звідки вода лилася, аж полум’ям по руці «лизнуло». В очах у мене потемніло, праву руку й праву ногу наче відійняло – так вони поніміли, а я почала втрачати свідомість і опускатися на підлогу. Чоловік Микола й онучок Данька, які знаходилися поблизу, одразу ж підскочили до мене й почали приводити до тями. Посадили на стілець, а в мене чи то від переляку, чи то від шокового стану сльози течуть. Кажу, що ні руки, ні ноги не відчуваю. Данька тоді почав мені їх масажувати-розтирати. Ногу того ж вечора попустило, а рука й досі мліє і весь час таке відчуття, що її неначе хто кропивою понаджиґував – весь час «мурашки лазять» і пощипує…

Ольга Віталіївна твердить, що і в її сусідів розряд блискавки «погостював». У Зборщиків і Гладишів згорів модем, у Белькових – телевізор, у Ющенків – модем і «плазма».

— Я вперше в своєму житті кульову блискавку побачив! – збентежено розповідає про незвану гостю ще один мешканець вулиці 8 Березня Євгеній Дворніков. – Наді мною наче з рушниці хто стрельнув, коли поспішав до телевізора, щоб вимкнути. Я аж присів з несподіванки, а біля мене пролетіла вогняна куля. Звідки вона взялася і куди потім поділася, не бачив, світло в будинку не пропадало, але модем після того перестав на Інтернет «зав’язуватися», а телевізор взагалі не увімкнувся – відвіз його на ремонт до майстра.

— Як тільки блиснуло, то зразу щось і гучно «хлопнуло», а над моєю головою люстра почала іскрити, як новорічний феєрверк, — згадує недільну пригоду мешканка тієї ж вулиці Олена Мостович. Сусіди кажуть, що то була кульова блискавка. Не знаю, але мені так по очах тими спалахами дало, що більш-менш краще бачити я почала лише під вечір…

Ще кілька чоловік з вулиці 8 Березня розповідали журналістові, що під час грози бачили іскри, які «стрибали» по металічних деталях конструкцій їхніх будівель, але, на щастя, ніяких пошкоджень вони не спричинили. Всі, в кого вийшли з ладу модеми, звернулися з заявами про пошкодження до Корюківської станцiйно-лiнiйної дільниці Чернігівської філії ПАТ «Укртелеком». Кажуть, що «телекомівці» пообіцяли вивчити причину і після того, як надійде рішення, почнуть замінювати прилади інтернет-зв’язку.

Спеціалісти ж кажуть, що грози завжди несуть загрозу всім електроприладам. Що ж до цього випадку, то, мабуть, просто пішов електричний імпульс у кількасот (а може й тисяч!) вольт і тому повиходило з ладу все, що було під’єднане до дротів. Знавці радять у подібних ситуаціях слідувати інструкціям і все відключати. А рятувальники вчергове попереджають: під час грози треба негайно зачинити всі кватирки, вікна, двері, перебувати подалі від вікон, електроприладів, будь-яких металевих предметів, не користуватися водогоном та утримуватися від дзвінків по телефону.

Джерело: http://my-city.in.ua/

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button