Суспільство

У лісах Чернігівщини встановили фотопастки

Сучасні технології приходять на допомогу чернігівським лісівникам.

Працівники Добрянського держлісгоспу, що у Ріпкинському районі, наразі у тестовому режимі використовують безпілотник.

Так вони контролюють самовільні вирубки та лісові пожежі.

А ще лісники запаслися сучасними пристроями, котрі допомагають фіксувати найменший рух у лісі.

— Це так звана мисливська фотопастка, — розповідає головний лісничий державного підприємства «Добрянське лісове господарство» Денис Землянко,  — вона може передавати  фото і відео на телефон або на електронну пошту в залежності від налаштувань.

Пристрій забезпечений сім-картою, картою пам’яті та елементами живлення. Відтак фотопастка може близько  місяця автономно працювати в лісі.

— На сьогодні у нашому господарстві в тестовому режимі працюють два такі присторої, — продовжує Денис Землянко, — ми їх використовуємо для захисту лісових масивів від самовільних рубок.

Вони мають датчики руху, тобто фіксують людину чи транспортний засіб, котрі заходять чи заїжджають до лісу, відразу ж відправляє ММS на ту адресу, яка запрограмована. І вже через 2-3 хвилини в залежності від якості зв»язку приходить повідомлення на телефон з вказуванням точної  дати і часу.

Фотопастка оснащена інфрачервоною камерою, тож  знімання відбувається як вдень, так і вночі.

І хоча пристрої працюють автономно, лісовим порушникам пошкодити їх практично неможливо, переконує Денис Землянко:

— По-перше, вони встановлюються над землею на висоті 3-4 метрів. По-друге, розміщуються у захисних металевих боксах  і кріпляться до дерев  спеціальними металевими канатами.

Крім того, якщо хтось, наприклад, захоче її забрати, то спершу вона сфотографує і відправить на телефон або «електронку» зображення того, хто її буде чіпати.

Використовують лісівники фото пастку не лише для виявлення порушників Лісового кодексу, а й для обліку диких звірів.

Ще статті по темі

Back to top button