Суспільство

У Маріуполі при спробі прориву взяли у полон морпіха з Чернігівщини та його дружину

Їй – 27. Йому – 29. Обоє військові – молоді, перспективні, сповнені планів і надій. Але російський окупант, який підступно нищить українців і Україну, розірвав на шматки усі їхні мрії. З середини квітня Андрій у полоні. Олену, теж полонену, вдалося обміняти на рашистів, і тепер вона в безпеці. Жінка розповіла Сусіди.City про цю жахливу сторінку свого життя з надією, що скоро побачить свого коханого живим і здоровим.

Познайомилися на службі

Наш земляк 29-річний Андрій Турас народився в Холмах. З дитинства мріяв стати військовим, тому після школи вступив до Чернігівського військового ліцею. Закінчив заклад на відмінно й продовжив здобувати військову спеціальність у Львівській військовій академії сухопутних військ.

Після її закінчення 2015 року прибув на місце служби за направленням. Велике бажання боронити Батьківщину та сумлінне виконання обов’язків сприяли його стрімкому кар’єрному росту.

Лише за 5 років, починаючи з простого командира взводу, Андрій дослужився до начальника озброєння бригади. Брав участь в АТО та ООС, захищав населені пункти Широкине, Водяне, Маріуполь.

Він начальник озброєння, вона старший бойовий медик. Жили на два міста: пів року в Миколаєві, пів року в зоні ООС. Кожен на своїй позиції

Олена народилася в Скадовську, на окупованій нині Херсонщині. Свідомо обрала для себе контрактну військову службу. Доля звела хлопця з тихого поліського краю й дівчину з сонячного курортного містечка в 36 окремій бригаді морської піхоти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оборонці Чернігова: як Сергій захищав Батьківщину (Відео)

Багатостраждальний Маріуполь

З перших днів вони були на війні. Уже за два дні після вторгнення ворога їх разом зі всією бригадою евакуювали на завод «Азовмаш» у Маріуполі. Там виконували бойові завдання.

Потім ситуація дуже загострилася, 12 квітня командири дали можливість бійцям самим зробити вибір: або виходити з боєм колоною машин, або вирушити маленькими групами й спробувати самотужки знайти безпечний шлях додому. Тураси обрали другий варіант.

Їм удалося вийти з території заводу, та вже наступного дня подружжя зупинили військові невизнаної днр і захопили в полон. Потім їх перевезли на територію Донецької області й тримали в СІЗО. Згодом переправили до російської федерації.

Олену в рамках обміну полонених 28 квітня доправили на Запоріжжя й передали українським спецслужбам. Уже в Україні, проходячи обстеження, молода жінка дізналася, що вагітна. Андрій Турас і досі перебуває в полоні на території російської федерації. Жодної вісточки від нього немає.

Незабаром Олена поїде на малу батьківщину чоловіка в Холми. Там її зустрічатимуть його мама й тато. Всі разом чекатимуть на повернення найдорожчого чоловіка у світі, їхнього Андрія. Олена свято вірить у нашу Перемогу. Не просить ніякої допомоги. Але, зрозуміло, попереду в неї нові випробування, і їй точно знадобиться наша з вами підтримка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button