Суспільство

У Мезинському національному природному парку стартувала археологічна експедиція (Фото)

На території Мезинського національного природного парку, що на Чернігівщині, відкрито та досліджено багато цікавих історичних знахідок.

Земля у своїх надрах ховає ще багато цікавого з історичного погляду. Тому цього літа на території парку працює Мезинська археологічна експедиція у складі 20 осіб Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка.

Керує експедицією кандидат історичних наук, доцент Олена Черненко. Група студентів-археологів проводить дослідження городище «Фермерське 1», яке репрезентує для нас пам’ятки доби утворення Давньоруської державності літописних сіверян, це кінець першого тисячоліття н.е. та Юхнівської археологічної культури, доба раннього заліза 2,5 тис. років тому. Експедиція працює вже 5 днів.

У планах – працювати кілька тижнів. У складі експедиції студенти-практиканти ІІІ курсу спеціальності «Археологія» та аспіранти з Києва та Чернігова. Учасники експедиції проводять розріз рову цього городища та досліджують будівлю, де знайшли залишки горну для виплавки залізної руди. На превеликий жаль, знахідки не дуже кількісні, бо місцеві жителі покинули це городище, забравши все своє майно.

Тому знахідок небагато: проколки, грузила, пряслиця, залишки уламків горщиків. Цікава сама знахідка оборонних споруд, конструкція рову та самого житла. Потужність культурного шару сягає від 30 до 40 сантиметрів, бо життя на цій території було не дуже тривалим.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button