У музеї на півночі Чернігівщини з’явився експонат цукрова голова
![](https://cheline.com.ua/wp-content/uploads/2023/03/337421920_627019822798505_5575326821970643100_n-780x470.jpg)
У Корюківському історичному музеї з’явився доволі оригінальний експонат – цукрова голова. Цукрова голова – це традиційний спосіб фасування цукру на продаж до початку 20 століття, поки не з’явився цукор у гранулах і кубиках. Вона також була ознакою продавця бакалії, бо її часто можна було побачити надворі або у вітрині магазину.
Форми, а тому і цукрові голови, значно різнилися за розміром: чим більша цукрова голова, тим нижчий клас цукру. Клас цукру визначав ціну, а голови продавалися на вагу, і виробник сплачував податки, виходячи з ваги проданого цукру.
![](https://cheline.com.ua/wp-content/uploads/2023/03/337395567_770311781147417_1795814427656697213_n-896x642.jpg)
Цукор-сирець очищувався у процесі повторюваних стадій кип’ятіння і фільтрації. Коли, після останнього варіння, цукор вважали готовим для грануляції, його виливали у численні перевернуті конічні форми. Цукрові голови потім вистукували з форм, сотнями сушили одночасно у кімнаті-печі, а тоді загортали, як правило, у синій папір.
![](https://cheline.com.ua/wp-content/uploads/2023/03/337266779_779256680204165_5533224859024337863_n.jpg)
Джерело: Корюківський історичний музей