Суспільство

У Ніжині дали старт на створення унікального музею видатного українського мореплавця

22 травня 2019 р. 55-та сесія Ніжинської міської ради прийняла рішення про направлення до Чернігівської обласної державної адміністрації клопотання про передачу в комунальну власність Ніжинській міській об’єднаній територіальній громаді пам’ятки історії та архітектури місцевого значення за адресою м. Ніжин, вул. Богушевича, 1, а саме «Будинок, де народився Ю.Ф.Лисянський» з перспективою її використання для створення музею Ю.Ф.Лисянського.

Це рішення є початком офіційної процедури створення у м. Ніжині унікального музею видатного українського мореплавця Юрія Лисянського. Ідея створення такого музею в Ніжині, місті, де народився видатний мореплавець, давно обговорювалась музейниками, істориками, краєзнавцями.

Задум виник не на пустому місці, оскільки в Ніжині для цього є унікальні умови – зберігся будинок, де проживала родина священика Федора Лисянського, церква, де правив батько мореплавця, його поховання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичний музей у Чернігові організував виставку жіночих прикрас

Поруч із храмом у післявоєнний час встановлено пам’ятник Ю.Ф.Лисянському та розбито сквер його імені. Але до того часу, поки і храм, і будинок використовувались ніжинською філією Чернігівського архіву, реалізувати задум було практично неможливо.

З перенесенням архіву на нове місце будівля, звільнена архівною установою, може бути використана для створення ще одного привабливого як для ніжинців, так і для гостей міста музею.60890167_2327522354172654_5047365190241222656_n

Ще статті по темі

Back to top button