Суспільство

У Ніжині встановлять дві сонячні електростанції по 100 тисяч євро

У Ніжині реалізують два енергоощадні проєкти – по 100 тисяч євро кожен. Сонячні електростанції розмістять на будівлях пологового будинку та комунального підприємства «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства». Про це повідомив Ніжинський міський голова Олександр Кодола.

За його словами, Ніжин став фіналістом проєкту від німецького фонду міжнародного співробітництва GIZ щодо реалізації пілотного проєкту з енергоефективності.

«Наше місто обрало проєкт встановлення сонячної електростанції на водозаборі КП «НУВКГ» потужністю 130 кВт. Загальний бюджет проєкту становить 100 тисяч євро. Уже отримано 90 тисяч євро», — сказав міський голова Ніжина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня Незалежності в Ніжині планують відкрити Алею Слави загиблим Захисникам

За словами Кодоли, саме це підприємство вибрали через те, що воно має великі обсяги споживання електроенергії під час роботи насосних станцій.

«Зараз ведеться розроблення проєктно-кошторисної документації. Завдяки реалізації цього проєкту за рік станція може згенерувати 152 000 кВт електроенергії, що дасть змогу суттєво зменшити витрати комунального підприємства на оплату енергоносіїв. Плануємо запустити електростанції до кінця 2023 року», — повідомив Олександр Кодола.

Також Ніжинська громада стала учасником проєкту Фонду «Жовто-блакитна сила» з підвищення енергобезпеки соціальної інфраструктури. Він передбачає встановлення сонячних електростанцій у лікарнях. Як повідомив Олександр Кодола, у Ніжині для встановлення такої станції обрали пологовий будинок.

«Попередній бюджет реалізації цього проєкту становить 100 тисяч євро, з яких 10 – субвенція з міського бюджету, решта – коштом Фонду. Наразі ми на шляху підписання договорів. Оснащення лікарні сонячними панелями допоможе покрити 40% потреб в енергоспоживанні», — розповів міський голова Ніжина.

Коли сонячні панелі з’являться на будівлі Ніжинського пологового, наразі невідомо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Ніжинська міська рада

Ще статті по темі

Back to top button