Суспільство

У Ніжині запрацювала археологічна польова школа (Фото)

Археологічна польова школа розпочала свою роботу в Ніжині. Тепер кожен школяр має можливість вжитися в роль справжнього археолога і проявити себе в цій нелегкій і водночас цікавій справі.

Аби побачити все на власні очі, журналісти сайту «Нежатин» вирішили завітати до місця розкопок – за містом, у районі Кручі. Археологи це місце називають, як було записано в літописах, – «Нежатина нива». Очолює школу кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії НДУ ім. М. Гоголя Іван Кедун. Разом із ним займаються з дітьми асистент кафедри історії та міжнародних відносин В’ячеслав Прудько, магістранти і студенти-практиканти, співробітники музею ім. І. Спаського Олексій Пархоменко та Ярослав Луцевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Чернігівської міської ради почалися археологічні розкопки

«До нас кожного дня приїжджають не лише ніжинські школярі, днями були учні з Глухівської школи. Діти тут знаходять себе і виявляють велику зацікавленість. Розкопки на цій території ми проводимо вже третій рік поспіль, послідовно. Коли дослідження будуть проведені повністю, будемо відтворювати ті будівлі, які тут були колись збудовані. Цьогоріч дітям відведена ділянка 4х4 метри, де вони шукатимуть сліди колишнього поселення. Окрім розкопок, юні археологи можуть вправлятися у стрільбі з лука, фехтуванні, гончарстві та роботі в кузні, що відтворена за ескізами минулих століть, викувати вістря стріл за копією тих, що знайдені на землі поселення», – розповідає Іван Кедун.

Після закінчення роботи школи буде організований фестиваль «Історичні події на Нежатиній ниві». У рамках цього заходу буде багато цікавого для всіх вікових груп. Знайдену на цій історичній території кераміку обпалюватимуть, що й стане візитівкою фестивалю.

Зазначимо, що співорганізаторами Археологічної польової школи є НДУ ім. М. Гоголя, Управління культури Ніжинської міської ради, Ніжинський краєзнавчий музей ім. І. Спаського.

Знахідки

111 222 333

Джерело: Нежатин

Ще статті по темі

Back to top button