Суспільство

У першокласників скасовують оцінки і домашні завдання

Міністерство освіти України вводить нововедення: не задавати домашніх завдань дітям перших класів і не використовувати червоної ручки при перевірці домашніх завдань.

Про це йдеться в прес-службі відомства.

Такі рекомендації та вимоги орієнтовно хочуть зробити для учнів 1-4 класів. Оновлення методичних рекомендацій і програм навчального закладу стали більш демократичними.  Вже з 1 вересня хочуть ввести такі вимоги.

У методичних рекомендаціях для викладачів відзначається також неприпустимість перевантаження учнів завданнями. Домашні завдання не повинні задавати в перших класах. Та й їх треба давати в тому обсязі, щоб дитина встигла виконати їх самостійно, в другому класі – за 45 хвилин, у третьому класі – за 1 годину 10 хвилин, у четвертому – за 1 годину 30 хвилин.

Міносвіти також визначило оцінювання як конфіденційну інформацію, що стосується тільки вчителя, дитини та її батьків. Таким чином навчальні досягнення учнів не повинні озвучуватися на батьківських зборах або вивішуватися публічно у вигляді різних рейтингів.

Крім того, знято оцінювання каліграфії. Вилучені вимоги стосовно підписання зошитів і щомісячну оцінку за введення зошитів.

З 1 вересня першокласникам оцінок у школах не ставитимуть, другий  клас оцінюватимуть за рішенням педагогічної ради в індивідуальному порядку.

Щоб знизити психічне напруження в першокласників, за рішенням учителя для формування навику письма рекомендується, користуватися простим олівцем. Дозволяється виправлення гумкою або закресленням. Перехід на кулькову ручку визначає сам учитель індивідуально для кожної дитини.

Учителям експерти радять не користуватися червоною ручкою при перевірці письмових робіт в адаптаційному періоді (перший клас). Колір ручки для виставляння оцінок в зошитах і щоденниках учитель може вибирати самостійно.

 

Ще статті по темі

Back to top button