Суспільство

У пітьмі: чернігівці розповіли, чим зайнятися, коли немає світла

Українців уже давно попереджають, що нинішня зима буде найскладнішою за всі роки нашої незалежності. А нині вже всі обізнані про можливі віялові відключення електроенергії. Графіки складають, але поки, на щастя, чернігівці та жителі області недовго сидять без світла.

Між тим, навіть у короткі періоди часу без світла, а всі сподіваються, що вони будуть саме нетривалими, треба чимось займатися. Бо звичні розваги та способи проведення часу, зокрема в інтернеті, для багатьох стають недоступними.

Безперечно, якщо електроенергія зникла пізно ввечері, то найкраще рішення – спробувати раніше лягти спати. А якщо це станеться вдень? То це не найгірший варіант, адже при денному світлі можна виконувати безліч господарських справ, наприклад, прибирати в оселі, нарешті навести лад у шафі чи щось смачненьке приготувати, якщо, звісно, плита не електрична.

Якщо ж усі домашні справи перероблені, можна вкритися пледом, приготувати чай чи каву і нарешті почитати книжку, до якої раніше не доходили руки.

Також цей час варто витрачати на спілкування з родиною, дехто навіть може здивуватися, скільки різних цікавих тем можна обговорити. Можна нарешті виконати свою обіцянку та пограти в ігри – рухливі чи настільні. Тож час знімати з полиць шахи, доміно, карти – у кого що є.

А при свічках можна влаштувати романтичну вечерю.

Можна вигадати й інші цікаві способи, як провести час без електрики. Адже українці – люди креативні. Дещо можна взяти собі на озброєння з досвіду чернігівців.

Михайло Жирохов

Оскільки для моєї родини облога Чернігова була другим досвідом такого плану, то ще до початку вторгнення я прикупив кілька настільних ігор – шахи, доміно, «Монополію», карти. Це дуже врятувало навесні і зараз є непоганим, на мою думку, способом провести час під час вимушеного відключення електрики.

Юлія Ігнатенко

У нашому районі відключення світла було тільки раз і ненадовго, тому за цей час встигли тільки запалити свічки, закип’ятити чайник і почаювати.

Сєргєй Карась

Світло й воду в нас поки що вимикали тільки один день – 10 жовтня. Загалом досвід сидіння без електропостачання тижнями в мене не тільки з періоду облоги Чернігова (тоді в нашому районі світла не було приблизно місяць), а ще з дитинства (до нашого дому вела стара лінія електропередач, яка часто ламалася, а ремонтували її дуже довго). Тож ще з дитинства звик «залипати» на свічку (кажуть, покращує зір) і розповідати вірші напам’ять. Ще можна було б погуляти. Але зараз на лікарняному, тож не вдається…

Юрій Дахно

Як немає світла, то це капець. Звикли зависати в інтернеті. Плюси в тому, що тоді з’являється час і бажання зробити якусь справу, вийти на вулицю поспілкуватися з сусідами, які теж саме тоді тільки й виходять. Якщо пізно ввечері, то спілкуємося в родинному колі, граємо в інтелектуальну гру (назви міст, сіл, країн) або просто співаємо щось патріотичне, здебільшого «Ой у лузі червона калина похилилася…». А ще можна кросворди розгадувати чи роботою займатися – лущити горіхи чи лузати квасолю.

Максим Блакитний

Погуляти по Валу, якщо погода добра, обмінятися думками, каву попити, цигарку викурити. А коли темно, то й поцілунки зайвими не будуть.

Як бачимо, способів проведення часу без електрики безліч, головне – аби з користю та вірою в нашу Перемогу та ЗСУ.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button