Суспільство

У Прилуках пройшов вуличний квест по меморіальних дошках

Кожне місто має свою історію. Уже 935 років наші Прилуки пишуть власну біографію, де головними героями є, звичайно, люди, які трудовими досягненнями, героїчними подвигами, творчими успіхами вкраплюють історичні дати, пам’ятні роки, народжують легенди.

До ювілею Прилук працівники Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти організували і провели разом із студентами медичного коледжу вуличний квест «Історія міста в меморіальних дошках вулиці Київської».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша в Чернігові меморіальна табличка Героям Української Революції

Головною метою цієї пізнавальної гри-пошуку стала розповідь про людей, чиї імена закарбувала історія, чиї імена ушановують сучасники, встановлюючи пам’ятні дошки на будинках, де народились, проживали або навчались чи працювали відомі особистості.

Стартував квест від медколеджу, де першим було знайдено місце встановлення меморіальних дошок члену підпільної організації «Молода гвардія» Олегу Кошовому та учаснику звільнення міста від німецько-фашистських загарбників у 1943 році Лаврентію Єжову. Додаткову інформацію про цих людей надала бібліотекар міської бібліотеки для дітей імені Павла Білецького-Носенка Інна Шерстобітова.

Біля дошки прилуцькій поетесі, членкині СПУ з 1994 року Олені Шульзі команду квестівців чекала голова клубу книголюбів «Джерело» Лідія Скотнікова — ініціатор і організатор встановлення меморіальної дошки — яка рпознайомила з біографією і творчістю поетеси.

В центрі Прилук встановлена меморіальна дошка прилуцькому музеєзнавцю, історику, краєзнавцю Георгію Гайдаю. Головний бібліотекар МЦБ ім. Л. Забашти Ніна Горбань розповіла про Георгія Федоровича і наголосила на головних його працях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині з’явилась нова меморіальна дошка

На гімназії №1 ім. Г. Вороного встановлені меморіальні дошки громадському і політичному діячу Андрію Лівицькому, ідеологу українського самостійництва, діячу Української Республіки і організатору її війська Миколі Міхновському, книгознавцю, бібліографу і філологу Сергію Маслову, видатному українському вченому, основоположнику нового розділу математики – геометрії чисел. Георгію Вороному. Про їх діяльність і залишений слід в історії розповіли бібліотекарі МЦБ ім. Л. Забашти Марина Янко і Тетяна Харченко.

Після невеликої перерви на каву студенти закінчили вивчати вулицю Київську біля меморіальної дошки прилуцькому краєзнавцю Миколі Куриленку. Дружина історика Ольга Михайлівна, яка чекала на молодь біля будинку, де встановлена дошка, розказала про фанатичну роботу чоловіка над вивченням історії церков і храмів Прилуччини та Полтавщини, познайомила із книгами Миколи Івановича.

Вуличний квест іще раз довів, що минуле живе поруч і житиме доти, поки сучасне буде гідно ставитись до пам’яті минулих поколінь, вивчати і вшановувати напрацювання і досягнення попередників.

Прилуцька міська центральна бібліотека імені Любові Забашти

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button