Суспільство

У селі на Чернігівщині оселилися лебеді (Фото. Відео)

− А у нас – справжнє Чудо, − роздався зранку в телефонній трубці голос старости Рождественського старостинського округу Анатолія Гейка. Розмова велася вчора, 19 вересня, коли православні віряни відзначають день архангела Михаїла, в народі – Михайлове Чудо. – До сусідки Ганни Костянтинівни Зязі прийшли майже під хату четверо лебедів. Цікаво було б, аби сфотографували, написали.

Про це повідомляють у секторі інформаційної діяльності, програмного забезпечення та комунікацій з громадськістю виконавчого апарату Коропської селищної ради.

Просто в дворі побачили їх – героїв цієї розповіді. Сірі, спокійні, якраз обідали й бовталися у воді. Якби не знали, що це лебеді, 100% сприйняли б за звичайних домашніх гусей.

Так спочатку подумала і Ганна Костянтинівна, до якої завітали пернаті гості.

− Це було вчора, годині о 5-й вечора. Я вийшла заганяти курей, − розказує господиня. – Бачу, метрів за п’ять від мого паркану сидять гуси. Я подумала, що сусідські.

Удома якраз була внучка, восьмикласниця Аня. Дівчинка отримала від бабусі «бойове» завдання: оббігти сусідів і з’ясувати, чиї гуси ходять городом. Але, як з’ясувалося, гусей ніхто не губив. Та й не гуси це зовсім.

− Вони піднялися, я глянула, а в них такі великі лапи! Тоді й зрозуміла, що то лебеді, от тільки очам своїм не повірила.

Для фахового підтвердження цього факту до двору була запрошена ветеринар Любов Грицай, яка живе поряд. Вона й розвіяла всі сумніви. Визначила, що птахи цілі, неушкоджені, тільки слабкі. А пізніше принесла їм смаколиків – запарене зерно та рибу. Птахам поставили корито, налили води. Ветеринар порадила їжу покласти у воду, щоб вони їли, виловлюючи поживні шматочки. Цікаво, що смакує лебедям і варена картопля.

Вечір і ніч птахи провели в теплому сухому хліві.

Ганна Костянтинівна міркує про те, щоб їх віддати, наприклад, у Менський зоопарк. Але якщо не вдасться прилаштувати їх, готова годувати і сама. Каже, скоро отримають пай, картопля вродила. От тільки переймається через те, що лебеді потребують фахового догляду, вітамінів, спеціальної їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Срібнянщині звільнили з пастки п’ятьох лебедів (Фото)

Жителі Рождественського кажуть, що раніше бачили цих молодих лебедів неподалік, на торф’яному кар’єрі. Десь із місяць тому пташенят було п’ятеро, а ще з ними були й дорослі батьки. А потім малеча залишилася сама. Місцевий мешканець Микола Тимко каже, що годував лебедину дітвору хлібом, тож вони звикли до присутності людей. Довгошиї пернаті харчувалися ряскою на водоймі, а коли поїли всю – пішли в село.

Із якихось причин птахи не полетіли у «вирій», а залишилися в нас. Може, в них забракло сил.

Цілком імовірно, що не полетіли, бо пізно вилупилися і не досягли зрілості, розповіли нам у відділі безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Коропського районного управління головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Ці красені ручні, не бояться ні людей, ні хазяйського песика, що без упину голосно гавкає. Не заважають їм ні кури, ні качки. Саме на кахкання качок, вважає наша співрозмовниця, і прийшли птахи до неї у двір.

Побачивши, як тепло, щедро та з якою відповідальністю прийняла Ганна Костянтинівна випадкових гостей, зародилася думка, що, можливо, і не просто так ці птахи – символи чистоти, щедрості, любові, добра – завітали саме до цього обійстя.

 

Ще статті по темі

Back to top button