У Славутичі чоловік отруївся в’яленою рибою
ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про новий випадок захворювання ботулізмом: у лікарню міста Чернігова після вживання риби в’яленої, виготовленої в домашніх умовах, потрапив 43 — річний житель міста Славутич. Стан хворого середньої важкості.
Фахівцями ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» проводиться розслідування випадку захворювання та лабораторні дослідження для підтвердження діагнозу.
Нагадуємо, що в поточному році це вже другий випадок захворювання ботулізмом, 51- річна жінка померла.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіверянка, яка захворіла ботулізмом, померла
Ботулізм — це надзвичайно важке захворювання з вираженим токсичним синдромом. Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
— в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних, овочевих та грибних консервів домашнього виробництва;
— ретельно очищуйте від залишків землі овочі, фрукти, гарно мийте їх проточною водою;
— не використовуйте для консервації лежані або зіпсовані плоди;
— консервуючи овочі на зиму, дотримуйтесь високого температурного режиму;
— домашні консерви перед вживанням підігрівайте до 100С протягом 30 хвилин.
І пам’ятайте, що ботулотоксин не змінює колір чи запах продуктів харчування!