Суспільство

У Сновську збереглася особлива будівля із неповторним шармом, у якій знімали кіно (Фото)

У місті Сновськ, що на Чернігівщині, збереглася унікальна дерев’яна будівля – колишній клуб залізничників.

До речі, містечко стало відомим саме завдяки залізниці, яку тут проклали на початку ХХ століття. Більшу частину населення становили залізничники та їхні сім’ї. Для них у 1927 році і збудували дерев’яний клуб. Автор будівлі – архітектор Веселов, за проєктами якого у місті також збудовані церква, міст і залізничнва станція.

На жаль, нині клуб залізничників стоїть пусткою та руйнується, і не відомо, чи знайдуться колись гроші на його відновлення. Між тим, будівля і досі вражає своєю красою та величчю, нагадуючи про те, як на початку 2000-х тут знімали російський серіал «Важкий пісок», частина подій якого відбувалася в дореволюційному Сновську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яскравий концерт і шаховий турнір: у Макошиному відзначили День селища (Фото)

Нині будиночок виглядає з-за дерев, що ростуть поруч, ніби з якоїсь іншої епохи. Дорогою повз нього проходять перехожі. Схоже, вони вже звикли не звертати уваги на покинуту будівлю.

Щоправда, біля самого будинку чисто та прибрано. Місцеві кажуть, що недавно тут відбулося велике прибирання території за участі представників влади, місцевих депутатів, молоді та небайдужих жителів міста.

Побачили чоловіка, який працював поруч. Він підмітав сміття. Чоловік назвався Олександром.

«Я працюю взагалі на пилорамі. А це відпрацьовую 120 годин громадських робіт, бо «поганяв» колишнього співмешканця своєї дружини», – розповів чоловік.

До речі, він пам’ятає клуб залізничників ще в часи його роботи.

«Я тоді сам маленький був, але пригадую, що нормальний такий клуб був, кіно крутили, буфет працював. У парку поруч можна було посидіти й погуляти. А нині будівля може років зо 20 не задіяна. Щоправда, спортзал у ній зробили, приходять люди, качаються.

А взагалі чув, що тут хотіли підприємство якесь відкрити, але далі розмов справа не пішла. І оце раз за 20 років довкола поприбирали. Тут і фільми знімали і написи понавішували. Тільки на кіношних вивісках твердий знак у кінці слів додали. Бачите, вони тут і досі висять – «Сновскъ», «буфетъ», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр.

До речі, найближчим часом цій території планують дати нове життя. Мають з’явитися перші лавки для сидіння. А далі поетапно створюватимуть тут не просто зону відпочинку для всіх, а й місце для культурного дозвілля.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button